Betül FIRAT: Öncelikle hoş geldiniz diyor ve söyleşimizin başlangıcında bir iki cümleyle sizi tanımak istiyoruz. Servet Duran Kimdir?
Servet DURAN: Servet Duran, yaşım 40, evliyim, 4 çocuğum var ve küçük yaşımdan beri Belcika da yasiyorum.
Betül FIRAT: Müzisyenliğe nasıl başladığınızdan ve ne kadar zamandır müzisyen olduğunuzdan bahseder misiniz biraz?
Servet DURAN: Müzikal duygu ve ilgim çocukluğumdan beri var.
Betül FIRAT: Müzik alanında ilk eseriniz nedir ve ilk yayınlanan eseriniz hangisidir?
Servet DURAN: Yazıp bestelediğim ilk profesyonel şarkı ‘Felaket’. Sene 2009
Betül FIRAT: Ailenizde sizden başka sanatın herhangi bir alanıyla ilgilenen var mı?
Servet DURAN: Ailemizde müzik duygusu taşıyan ve aynı zamanda şarkı söyleyenler var. Basta annem mesela.
Betül FIRAT: Sizin için en önemli olan eseriniz hangisidir?
Servet DURAN: Yazdığım her şarkının bende ayrı bir değeri ve hikayesi var. Ama Zor zamanlarda yaptığım ilk pro-albümüm olan eserlerim elbette en önemli anılarımdan biri. Mesela felaket
Betül FIRAT: Bir müzisyen sanatını icra ederken en çok neye dikkat etmeli?
Servet DURAN: Şahsen kalitenin çok önemli olduğunu düşünüyorum ve bir sanatci olarak güncel kalmak ve zamana ayak uydurmak zorundasınız. Kendi imajınızı ve markanızı kendiniz yaratabilmeniz ve başkasının kopyası olmamanız için konularda kendi görüş ve vizyonunuzun olması da çok önemlidir.
Betül FIRAT: Kitaplarla aranız nasıldır? En son hangi kitabı okudunuz? En çok tavsiye edeceğiniz kitap hangisi olurdu?
Servet DURAN: Ben çok kitap okuyan bir insan değilim. Haberler ve internet üzerinde daha cok okiyorum. Birsey ogrenmek istedigimde internet e ararim ve okurum dijital olarak.
Betül FIRAT: Sizi etkileyen şair, yazar veya sanatçılar kimlerdir?
Servet DURAN: İbrahim Tatlıses, Mahsun Kırmızıgül gibi 90’ların klasikleşmiş sanatçılarını hala çokça dinliyorum ve ornek aliyorum. Ve tabii ki yeni gelenleri de takip ediyorum ve zevkle dinliyorum.
Betül FIRAT: İyi müzisyen olmak için bir formül var mıdır? Müzisyen olmak isteyenlere önerileriniz nelerdir?
Servet DURAN: İyi bir şarkıcı/müzisiyen, kendi sözlerini ve müziğini yazan ve müziği için kendi markasını yaratabilen kişidir. Herkes kopyalayabilir ve çok fazla rekabet vardır, ancak sizin olan bir şey sizindir ve onu duymak isteyen dinleyicileri başarıya götürebilir.
Betül FIRAT: Gençlerimizi müzik piyasasına ve sanata kazandırmak için neler yapılabilir?
Servet DURAN: Doğru cevaplanması zor bir sorudur çünkü tamamen kişinin elindedir. Müziğe ilgi duyan ve gerçekten müzik yapmak isteyen gençler bunu yapacak. Düşerler ve zor anlar yaşarlar, tekrar o insanlar müzik ortamında aktif görmeye devam ederler. Türkiye’deki Türk gençliğinin tanıdığım ve yaşadığım diğer ülkelere göre müziğe çok daha fazla ilgi gösterdiğini soyleyebilirim.
Betül FIRAT: Müzisyenlik hayatınızda aldığınız tepkiler nasıldı? Aldığınız en ilginç tepki neydi?
Servet DURAN: Ne yazık ki basta bir amatör olarak çevrenizden yeterince destek göremiyorsunuz ve sık sık bunun işe yaramayacağını ve bu tür olumsuz yorumları duyuyorsunuz ama bunlar normal çünkü herkeste böyle oldu, kin besleyenler var, istemeyenler var. Kendileri hiçbir şey başaramadıkları için başkalarının gelişmeyi istemiyorlar.
Betül FIRAT: Sizi dinlemek isteyen, takip etmek isteyen dostlarımız nerelerden ulaşabilirler?
Servet DURAN: Dinleyiciler müziğimi YouTube kanalımda veya diğer dijital platformlarda dinleyebilir, ayrıca Facebook ve Instagram gibi sosyal medyalarda da aktifim. Web sitem (www.servetduran.com) Burdan tüm bilgi ulasabilirler.
Betül FIRAT: Müzisyenlik size ne kazandırdı veya vazgeçmek zorunda olduğunuz herhangi bir şey oldu mu sanatınızı icra ederken?
Servet DURAN: Müzik bana çok fazla enerji ve zamana mal oldu ama hayatımdaki en büyük yatırımlardan biri. Müziksiz bir hayat düşünemiyorum. Müzik yapmak bana güç ve hayat veriyor ve bunun için ayıracak çok şeyim var
Betül FIRAT: Şu ana kadar sohbetimizi okuyan ve bizlere eşlik eden dostlara son olarak ne söylemek istersiniz?
Servet DURAN: Hayatta bir şeyi başarmak istiyorsan, ona kendin inanmalısın, başkalarının onun hakkında ne düşündüğüne değil. Başarıya ancak kendiniz inanarak, %100 destekleyerek ve bunun için mücadele etmeye devam ederek ulaşabilirsiniz. Başarı sana gelmez, başarıyı bulup yakalamak zorundasın.