Necdet BATUM Kimdir?
Necdet Batum, edebiyat, öykü, Türk Edebiyatı kategorilerinde eser yazmış bir yazardır. Eksik Aşklar Yazısız Yaşamlar kitabının yazarıdır. Necdet Batum kitapları; Broy Yayınları aracılığıyla kitapseverlerle buluşmuştur. Necdet Batum tarafından yazılan son kitap “Eksik Aşklar Yazısız Yaşamlar” Broy Yayınları tarafından okurların beğenisine sunulmuştur.
Tezer ÖZLÜ’YÜ ilk ne zaman tanıdınız?
Ben onun ismini ilk kez Kabataş Lisesinde öğretmenlik yaptığım dönemde duydum. Sınıflarımdan birinde çok okuyan bir grup vardı, Tezer’i bu grup vasıtası ile öğrendim. Çocuğunun doğduğu dönemler yani, Erden ile boşanmamışlar. Taksim’de Kafe Bulvarda otururdum da oraya uğrardı. İşin tuhaf yanı benim oturma saatlerim değişiklik gösterirken, Tezer aynı saatlerde oraya uğrar, kızıyla otururdu. Kaşmir cinsi bir kazak vardı üzerinde.
Demir ÖZLÜ ile nasıl tanıştınız?
Varlık Dergisinde yazdığım dönemde derginin ilk sayısı için bir kutlama tertip edildi. Birinci sayı kutlaması idi. Pera Palas’ta yapılıyor davet, Demir ÖZLÜ ile orada tanıştım, Demir’in yanında Cevdet KUDRET vardı, sohbet ediyorlardı. Demir ‘in yanına yaklaştım o dönem edebiyat öğretmenliği yapıyordum, Kabataş’a konuşma yapmak için gelmesi konusunda ikna etmeye çalıştım. Stockholm’den gelince gelirim demişti, konuşurken bir kaşını kaldırıyordu böyle bir hareketi kalmış işte aklımda.
Arkadaşlığınız devam etti mi peki?
Kabataş’ta güzel bir konuşma yaptı, çok güzel sohbetlerimiz olurdu nefis bir insandı. Genellikle Beyoğlu’nda otururduk, Tezer’den bahsetmezdi, konusunu açmaktan çekinirdim bende onu üzeceğini düşünerek. Bir gün Kaktüs Kafede oturuyorduk, Tezer’i sordum ona. Demir uzaklara daldı ve gözleri dolmaya başladı, sonrasında toparlanıp en güzel yazılarını bana yazdı dedi, o özel duygularını benim için ince ince işlemişti yazılarında. Ben ise o yazıları rulo halinde odaya sakladım ve okutup yayınlamayacağım demişti Demir.
Bu isimleri konuşurken çocuğum, Alplaçini anmadan geçmeyelim. Bak bu isimler modern edebiyatın gururlarıdır, edebiyatımızı modernleştirenlerdir. Yani örnek vermek gerekirse Hilmi YAVUZ, Demir ÖZLÜ, Tezer ÖZLÜ, Leyla ERBİL, Orhan DURU gibi isimleri örnek verebiliriz. Hayalet Oğuz kırk altı kilo yaşadı, kırk altı yaşında öldü. Tezer bunları uzaktan izledi, Oğuz’a ilgisi vardı.
Kabataş’taki yıllarımda edebiyat ile ilgili bir öğrenci topluluğu vardı, bu ekip güncel edebiyatı takip eder, bilgileri dahilide eserlerin tahlillerini yapmaya çalışırlardı. Ders esnasında sıraların arasında dolaşırken bu ekipten kızcağızın biri Tezer’in “Çocukluğun Soğuk Geceleri” kitabından bir alıntıyı sıraya kazıdığını gördüm. Alıntı şuydu; “Kimseyle yaşlanmak istemiyorum, kendimle bile”. Söylemeliyim ki Tezer benim “Eksik Aşklar” isimli şiir kitabımı çok sevdiğini okurken şiirsel duygu patlamaları yaşadığını söyledi.
Tezer ve Demir ÖZLÜ ile ilgili anılarını paylaştığı için sevgili Necdet BATUM’A teşekkürler.
Umutcan ÖZKAN