Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
10°C
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
11°C
Salı Çok Bulutlu
12°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C

Mahcubiyet ve Haysiyet

Mahcubiyet ve Haysiyet
29 Nisan 2024 11:46
181
A+
A-

Kayıp bir kentin eskicisi gibi, ortalığa saçılmış olan karmakarışık duygularını toplamaya başlayacağından haberi yoktu Elias Rukla’nın…

İnsan yalnız doğar, kalabalıklar içinde yaşar ama yalnız geldiği bu dünyadan yine yalnız ayrılır.

İnsan doğup, içsel dünyasında bir yere ait olma ihtiyacı duymaya başlayınca; sevmek, sevilmek, aile kurmak, neslini devam ettirmek ister ve karşılıklı görevler belirleyen, kurallar oluşturan, uygulayan ve sadakat temeli üzerinde kurulu ideal bir topluma dahil olmak arzusunu taşır. Çünkü toplumsal bir canlıdır insan ve sosyalleştikçe dünyada kendini boşlukta, karanlıkta veya belirsizlikte hissetmez.

Peki ama ya iç dünyasında?

Kendi iç dünyasındaki karanlığı da aydınlatma arayışındadır aslında insan… Toplumda üstlendiği rol ve görevlerle, toplumun ortak yararı için çalışıp “erdemli” bir insan olma isteğiyle içsel aydınlanmasını başlattığında, insan olmanın en büyük kazancını fark eder; onuru veya diğer bir ifade ile, haysiyeti…

Yani, onur veya haysiyet, insanın doğuştan sahip olduğu bir özelliktir ve insanın kendi karakteri ve prensipleri ile ilgilidir. İnsanın kendi kendine duyduğu saygı; verdiği değerdir.

Elias Rukla nereden bilebilirdi ki, bir ekim ayının bir pazartesi gününün, hayatının dönüm noktası olacağını…

Her günkü gibi kahvaltısını yapıyordu hafif tombul eşi Eva Linde ile beraber, camın kenarında… Norveç’in başkenti Oslo’da yaşıyordu. O sabah da, Fagerborg Lisesi’ne gidecekti. Ellisini geçmiş, yirmi beş yıllık bir lise edebiyat öğretmeniydi.

Camdan dışarı baktı.

https://www.truvaedebiyatdergisi.com/…/mahcubiyet-ve…

Serhan Poyraz

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.