DOLAR
32,4438
EURO
34,7690
ALTIN
2.441,91
BIST
9.942,87
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

İnadına Kıvırcık Soruyor, Barış ÜNLÜ Cevaplıyor

İnadına Kıvırcık Soruyor, Barış ÜNLÜ Cevaplıyor

YAZAR BARIŞ ÜNLÜ

İnadına Kıvırcık İnci YILMAZ ŞİMŞEK:
Merhabalar kıymetli ziyaretçilerimiz. ESANMEL, Edebiyat ve Sanat Meltemi Sitesi olarak yine edebiyat ve sanatla harmanlanmış harika bir röportaj ile karşınızdayız. İnadına Kıvırcık Soruyor adlı röportaj serimizin on birincisi ile karşınızdayız. On birinci konuğumuz öğretmen yazar Barış ÜNLÜ. Evet… Şimdi sorularıma geçiyorum böylelikle Barış ÜNLÜ’yü hep birlikte daha da yakından tanımış olacağız. Tekrar, merhabalar sevgili kalemdaşım ve meslektaşım Barış ÜNLÜ. Öncelikle davetimizi kırmayıp röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkürler. Lütfen okuyucularımız için kendinizi tanıtır mısınız? Barış ÜNLÜ kimdir?

Barış ÜNLÜ: Ben 1990 senesinde Manisa’da doğdum. Babam kahveci, annem de ev hanımıydı. Üç erkek kardeşin en küçüğüyüm. İlk, ortaokul ve lise yıllarım Manisa’da geçti. Üniversite için 2009 yılında, Denizli Pamukkale Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği bölümünü okudum. Daha sonrasında, Türkçe Öğretmeni olarak 2015 yılında Ağrı’nın Taşlıçay ilçesine atandım. Orada çok güzel yıllarım geçti. En sonunda da 2019 yılında Afyon’un Sinanpaşa ilçesine atanıp Ahmetpaşa Ortaokulunda çalışmaktayım.
Küçüklükten beri dergilerde yazdım. Şiirle tanıştım ve senelerce şiir sevdalısı oldum. En sonunda da önce şiir kitabımı (Aşk Gözlerinde Saklı) sonra da öğrenciler ve çocuk edebiyatı için öykü ve romanlar yazdım. (Güvercin-Suskun Harfler-Hayatın Rengi Neydi Anne?-Bizim Köyün Dahisi) Tabii bunun dışında hep edebiyatla uğraştım ve kendi dergim olan Kavlen’i de kurdum. Hala da edebiyat ve özellikle de şiir sevdalısı olarak hayatıma devam etmekteyim.

İnadına Kıvırcık İnci YILMAZ ŞİMŞEK:
Sıklıkla duyduğunuz bir sorudur belki ama izleyicilerimiz için bir daha cevaplarsanız seviniriz. Yazmaya nasıl ve ne zaman başladınız?
Barış ÜNLÜ: Benim açımdan yazma işi, abimin tuttuğu notları, şiirleri ve deneme türündeki yazıları gizli gizli okuyarak başladım. Aslında gizli gizli okumak iyi bir şey değil ama beni okumaya ve yazmaya alıştıran ağabeyim Selçuk Ünlü’ dür. Aşağı yukarı ortaokulun başlarında yani 2002 yılı gibi yazmaya başladım. Bazen bu yazdıklarımla yarışmalarda ödül aldım ya da kaybettim ama abimin yazdıklarını okuyup, kaleme elime alıp, bir şeyler karalamak benim için paha biçilemez oldu.

İnadına Kıvırcık İnci YILMAZ ŞİMŞEK:
Kitap yazma fikri nasıl ortaya çıktı?
Barış ÜNLÜ: Daha öncesinde aklımda hep bu vardı. Bir gün ben de kitap çıkartacağım diyordum. Afyon’a atandıktan sonra kendi öğrencilerim için hazırladığımız minik kitabı çıkartırken Sinada Yayınevi’nden tanıdığım Hasan Başdemir ve İbrahim Öz kitap çıkarsana, yazdıklarını yayınlasana dedi. Sonrasında bir baktım 3 yıl sonra şu an 6 tane kitabı olan birisi oldum. Aslında yaşadıklarımı ve aklımdan geçen kitap fikirlerini her zaman kitaplaştırmak istiyordum. Bunun için ailemin de çok desteğini aldım.

İnadına Kıvırcık İnci YILMAZ ŞİMŞEK:
Sayın Barış Ünlü yayınladığınız kitapların isimlerini nelerdir? Kitaplarınızla henüz tanışmamış okuyucularımız için içeriğinden bahseder misiniz? Kitaplarınızda okurlarınızı neler bekliyor?
Barış ÜNLÜ: “Aşk Gözlerinde Saklı” kitabım aşk ve sevgili konusu üzerine liseden ve üniversiteden beridir yazdığım şiirleri bir araya getirdim.
“Suskun Harfler” kitabımda kendi konuşma problemimi konu alarak aldım. Aslında ben ilkokul 4’e kadar bazı harfleri söyleyemeyen birisiydim ve dalga geçilen bir çocuktum. Bununla nasıl başa çıktığımı ve ailemin Necati Hoca’mın beni bu hale nasıl getirdiğini kaleme aldım.
Güvercin kitabımda Ağrı’da öğretmenlik yaparken kaybolan öğrencilerimin başından geçen gerçek bir olayı konu olarak ele aldım. Tabii ufak tefek eklemeler ve çıkarmalar yaptım. Zaten benim bu kitabımda da diğer kitaplarımda da amacım her zaman gerçek konuları yazmak.
“Hayatın Rengi Neydi Anne?” kitabımda ise 8.sınıfa giden ve önünde önemli bir sınav olan bir çocuğun annesinin rahatsızlığı ile yatalak kalması sonucunda okulu bırakıp annesini iyileştirmek için gösterdiği çabayı anlattım. Biraz diğer kitaplarıma göre daha duygusal oldu.
“Bizim Köyün Dâhisi” kitabımdaysa down sendromlu bir çocuğun dalga geçilip, dışlanan bir kız evladının kendisini gösterip ve başarılarıyla arkadaşlarına kendisini nasıl kabul ettirdiğini yazdım.
Kitaplarımda okurları bekleyen en önemli unsur, gerçekleri ve hayatın içindeki gerçek karakterleri okuyacaklar. Yaşanmış olayları anlattığım için kitaplarımı okuyanlara hayata karşı bakış açıları değişecek ve durumlara karşı neler yapması gerektiğini öğrenecek.
İnadına Kıvırcık İnci YILMAZ ŞİMŞEK:
Barış ÜNLÜ: Yazarken zorlandığınız anlar oldu mu? Kendinizi nasıl motive ettiniz?
Bazen tıkandığım oluyor her yazar gibi. Çünkü hayatın içinde yaşadığım bazı durumlar beni tıkayabiliyor. Bunun için önce kendimi dinliyorum. Kulağıma kulaklığımı takıp, müzik dinlemeyi de seçiyorum. Ayrıca uzun yürüyüşler yapıp, kendime gelerek yazmaya devam ediyorum.

İnadına Kıvırcık İnci YILMAZ ŞİMŞEK:
Yazılarınızı kaleme alırken ne tür okumalar yapıyorsunuz? Barış Öğretmenim yazılarınızı üretim esnasında özellikle okuduğunuz bir tür var mı?
Barış ÜNLÜ: Çocuk edebiyatı yazdığım için genellikle çocuk edebiyatı ürünleri okumaya özen gösteriyorum. Çünkü çocuklara yönelik yazmak hem güzel hem de dikkat edilmesi gereken bir konudur. Bunun için dilimi sadeleştirmek, çocuklara uygun olmayan bir kelimeyi kullanmamak ve hayatın zorluklarını anlatabilmek adına okumalar yapıyorum. Tabii bunun için klasik eserleri de okuyorum. Okuduğum kitapların bana, akıl dünyama ve yazarlığıma katkısı çok büyük.

İnadına Kıvırcık İnci YILMAZ ŞİMŞEK:
Kendinize örnek aldığınız, idol olarak gördüğünüz yazar ve şair kim ve neden, diye sormak isterim.
Barış ÜNLÜ: Öykü ve roman türünde kendime Şermin Yaşar ve Miyase Sertbarut’u görüyorum. Çünkü onlar gibi çocuk edebiyatı üzerinden, çocuklara daha çok ve çabuk ulaşabilecek eserler ortaya koymak istiyorum. Okunsa da okunmasa da yüzlerce öykü ve roman yazmak istiyorum. Şairlikte eski zamanlarda Orhan Veli idolümdür. Çünkü onun gibi kelimeleri kullanmak istiyorum. Tabii başlarda onun gibi şiirler yazıyordum ama yaşım ilerledikçe Cemal Süreya gibi olmaya da çalışıyorum.

İnadına Kıvırcık İnci YILMAZ ŞİMŞEK:
Şu an aramızda olmayan edebiyat duayenlerinden biri ile tanışma imkânı bulsanız bu kim olurdu ve kendisine ne sormak isterdiniz?
Barış ÜNLÜ: Orhan Veli ile konuşmak isterdim. Sorum ise şu olurdu: Neden hece ölçüsü yerine serbest ölçü ile şiirler yazmayı örnek aldınız diye sorardım. Çünkü onun sayesinde ben de öyle şiirler kaleme aldım ve hala da yazıyorum.

İnadına Kıvırcık İnci YILMAZ ŞİMŞEK:
Yazarken ilham veya motivasyon kaynağınız nelerdir? Biraz bahseder misiniz Barış Öğretmenim?
Barış ÜNLÜ: Motivasyonum öncelikle ailem, sonra da dersine girdiğim ya da söyleşilerde karşısına çıktığım çocuklar oluyor. Çünkü ailem ne yazarsam yazayım beni her zaman desteklemiştir ve desteklemeye de devam ediyor. Çocuklar ise onların yüzündeki tebessümün sebebi olmak paha biçilemez bir duygu. Onlar yüzündeki gülümsemeyi sağlamak sonsuz mutluluk verici bir olay.

İnadına Kıvırcık İnci YILMAZ ŞİMŞEK:
Yazmak sizin için ne ifade ediyor? Hayatınızın neresinde yer alıyor?
Barış ÜNLÜ: Yazmak benim açımdan derdimi anlatmaktır. Çünkü derdi olan insan eline kalemi alır ve sayfalarca yazar. Hayatımın en tepesinde yer alıyor. Bunun nedeniyse kendimi ifade edebileceğim ve herkese duygularımı ya da hislerimi anlatabileceğim yer olarak yazma eylemini görüyorum. Yazmasaydım sanırım delirebilirdim.

İnadına Kıvırcık İnci YILMAZ ŞİMŞEK:
Kitaplarınızın yayınlanma sürecinizden bahseder misiniz? Yaşadığınız zorluklar nelerdi? Bu süreçte size kimler destek oldu?
Barış ÜNLÜ: Kitaplarımın hepsi Sinada Yayınevi’nden çıktı. Bu süreçte yayınevi sahibim, İbrahim Öz büyük destek verdi. Kitaplarımı yazmak her zaman aşağı yukarı 1 ayda son buldu. Tabii sonrasında editörlük işi, dizgi, kapak ve basım derken her zaman çok çabuk gelişti. Öyle bir sorun yaşamadım. Genelde istediğim bir kapak ve içerik düzenlemesi oldu. Ayrıca bazı kitaplarımda çizimlerde yer alıyor. Bu çizimler içinde çizerle bir araya gelip detaylıca görüşmeler de yaptım. Bu şekilde istediğim kapak ve kitap içi çizimler ortaya çıktı.

İnadına Kıvırcık İnci YILMAZ ŞİMŞEK:
Yazmak isteyenlere önerileriniz nelerdir?
Barış ÜNLÜ: Yazar olmak için ya da duygularını, hislerini anlatmak için her zaman yazmalarını dilerim. Ayrıca yazdıklarını asla yırtıp çöpe atmalarını istemem. Çünkü kendim bile ortaokulda yazdığım şiirleri saklarım. Nedeniyse nereden nereye geldiğimi görmek için bunu yaparım.

İnadına Kıvırcık İnci YILMAZ ŞİMŞEK:
Son olarak okuyucularımıza ne söylemek istersiniz Barış Öğretmenim?
Barış ÜNLÜ: Her zaman kitaplarla kalmalarını söylemek istiyorum. Bolca okumalarını ve diledikleri konuda ufak da olsa bir şeyler yazmalarını isterim. Ne kadar yazar demek, o kadar okunacak kitap demektir. Bu güzel sohbet ve röportaj için çok teşekkür ederim. Herkese saygılarımı iletiyorum.

İnadına Kıvırcık İnci YILMAZ ŞİMŞEK:
İnadına Kıvırcık Soruyor adlı röportaj serimizin onbirincisi ile karşınızdaydık. On birinci konuğumuz kıymetli kalemdaşım, Barış ÜNLÜ idi. ESANMEL Edebiyat ve Sanat Meltemi sitesinin sevgili ziyaretçileri, şimdi veda vakti geldi. Sanatla, edebiyatla kalın, hoşça kalın….

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.