Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
18°C
İstanbul
18°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Salı Yağmurlu
14°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
12°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
11°C

“DÜNYA FELSEFE GÜNÜ” KUTLU OLSUN!

“DÜNYA FELSEFE GÜNÜ” KUTLU OLSUN!
18 Kasım 2022 22:19
381
A+
A-

“DÜNYA FELSEFE GÜNÜ” KUTLU OLSUN!

Zeki Coşkunsu

 

NİCE OTANTİK (GERÇEK-DOĞRU-GÜVENİLİR-ÖZGÜN) LOJİK-POZİTİVİST(MANTIKSAL OLGUCU) & LOJİK AMPİRİST(MANTIKSAL DENEYCİ) FİLOZOFİK(FELSEFÎ) YILLARA…

“Bugün biz felsefecilerin günüymüş.

Ne güzel. Her mesleğin bir günü var bizimki de olsun.

Ne var ki, herkes felsefeci veya biraz felsefeci.

Sorunlarımız o kadar çok ki, felsefeci bile çözemez.

Her bilimin ve pratiğin uzmanı var.

Felsefeci ne yapar?

Uzmanlık alanı var mı?

Var!

Kimsenin eleştiremediğini o eleştirir.

Güçlü argümanlar ileri sürer.

En makbul görüşlerin eksiğini bulur.

En sevimli manzaranın kırığını gösterir.

En popüler kişilikleri deşifre eder,

Karizmayı yok eder.

Şarlatanları gün yüzüne çıkarır.

Bu negatif işleri yapmazsa olmaz mı?

Olmaz!

O zaman düzenbazlar malı alır götürür.

İşte şimdi. bizde olduğu gibi.

Eskiden uyanmak için peygamber beklenirdi.

O da, daha da uyuturdu.

Şimdi beklenen filozoftur.

Uyanmak için.

Hep ayık kalmak için.”(1)

(Prof.Dr. Yasin Ceylan)

Gerek Antik Yunanistan’da Klasik dönem aralığında yaşamını sürdürmüş olan Yunan filozof ve bilge Aristoteles veya kısaca Aristo (MÖ 384 – MÖ 322 ), gerekse yine, Antik Yunan filozofu ve bilgesi Platon veya Eflatun (MÖ 428/427 veya 424/423 – MÖ 348/347), “Felsefe, merakla başlar” demiş ve ondan 2000 yıl sonra da Alman hezarfen; edebiyatçı, siyasetçi, ressam ve doğa bilimci Johann Wolfgang Von Goethe (1749-1832), eklemiş; “ve O merakla biter!” diye… Kuşkusuz “tartışmanın sanatı, mantığın vicdanı, insanın çıkarı ve bilimlerin babası”dır o… Dahası, “Her şey felsefeyle başlar ve felsefeyle biter!” der, ünlü Alman filozof Immanuel Kant (1724-1804) da…

Demişler demesine de ben de işin temeline ve ötesine nazar edip önce “HANGİ TÜR FELSEFE…?” diye soruyor ve ekliyorum:

“Ne var ki ‘lojik pozitivizm(mantıksal olguculuk) & lojik ampirizm(mantıksal deney(im)cilik)’den yoksun bir felsefe maalesef, ‘trajediler’e dayanır! Örneğin tüm ‘spekülatif(kurgusal-saptırıcı) filozofi’ler”…!(2)

Yazar Yılmaz Murat Bilican, haklı ve yerinde olarak “bu günün anısına” bazı sorular sormuş ve bazı gerçekleri de “yeniden dikkatlere kaldırmış(reconsidérer)”… Şöyle ki;

“(…) ‘GERÇEKTE FELSEFE DÜNYANIN UMURUNDA MI?’ Geçmişten günümüze tarihsel bir çizgide insanlık serüvenine baktığımızda görünen o ki felsefe hiçbir zaman dünyanın umurunda olmamış. Şimdi de değişen bir şey yok aslında. Peki ya bunca filozof, felsefeci ne olacak? Onlar dünyayı, hayatı anlamaya çalışmamışlar mı? Nereden geldik nereye gidiyoruz, ölüp gittiğimizde ne olacak, ahlaklı, erdemli, insana yakışır bir hayat nasıl mümkündür, birbirimizin gözünü oymadan nasıl mutlu bir hayat süreceğiz gibi sorulara cevap aramamışlar mı? Bu konularda uzun uzun konuşmamışlar mı, yazmamışlar mı? Evet hepsini yapmışlar. Dünya ne yapmış peki? Hiç. Bütün bu şeyler dünyanın pek de umurunda olmamış. Felsefe dünyanın umurunda olsaydı, dünya böyle mi olurdu? İlk akla gelenler olarak, Platon’u, Aristoteles’i, Farabi’yi, Epikuros’u, Kant’ı, Marx’ı düşünsenize, onların kafasında kurdukları dünya gerçeklik kazansaydı, dünya şimdiki gibi mi olurdu? Olmazdı gibi görünüyor. Peki ama başka nasıl olurdu? Bu sorunun da yanıtını vermek kolay görünmüyor; en azından benim için zor ve ben ağırlıklı olarak ‘pek de iyi olmazdı’ diye düşünme eğilimindeyim. Ne Platon’un ne de Marx’ın hayal ettiği dünya bana çekici geliyor. Üstelik felsefecilerin de birçok konuda farklı düşündüklerini, çoğu zaman zıt fikirlerde olduklarını da dikkate alırsak, dünyayı felsefeyle yola getirmek, daha iyi ve yaşanır kılmak pek de olası görünmüyor.

(…) ‘PEKİ, DÜNYA FELSEFENİN UMURUNDA MI?’ Felsefenin, felsefecilerin böyle bir lüksü yok, biz dünyayı umursamak zorundayız, çünkü buradayız ve yaşıyoruz. Nasıl mutlu olacağımızı, birlikte nasıl yaşayacağımızı, nasıl sevebileceğimizi, çocuklarımıza nasıl bir dünya bırakacağımızı, nasıl daha iyi insan olabileceğimizi umursamak zorundayız. Üstelik bu sorulara yanıt aramak ve bulmak sadece felsefenin değil diğer bütün disiplinlerin de sorumluluğunda. Her insan için kaçınamayacağı bir sorumluluk bu… [İspanyol filozof (z.c.)] José Ortega y Gasset (1883-1955), ‘Kaplan kaplanlıktan çıkamaz, kaplanlıktan kurtulamaz, ama insan sürekli insanlıktan çıkma tehlikesiyle yaşar’ diyordu. Başka türlü ifade edersek, eğer ‘insan olma’ durumuna belli değerler yüklemişsek (tartışılabilir tabi bu) bizim insan kalabilmek için yaşadığımız her anımızda çaba göstermemiz gerekiyor, çünkü insanlıktan nasıl kolayca çıkıverdiğimizi örnekleriyle yaşadık ve biliyoruz.

(…) Felsefe, dünyayı umursamaya devam edecek. Yani bizler felsefe yapmaya, dünya ve hayat hakkında düşünmeye devam edeceğiz. Felsefeci bunu öncelikle kendisi için yapacak, hayat hakkında düşünürken, aynı zamanda, hatta daha çok kendisi üstüne düşünecek, kendine becerebildiğince yeni dünyalar kuracak…”(3)

Evet, “yeni dünyalar” kurulacak kurulmasına da “o şanslı felsefe hangi tür felsefe” olacak?

Hiç kuşkusuz o şanslı felsefe, “otantik(gerçek-doğru-güvenilir-özgün) lojik-pozitivist(mantıksal olgucu) & lojik ampirist(mantıksal deneyci) filozofi(felsefe)”dir, diğer türleri[örn. ‘spekülatif(kurgusal-saptırıcı) filozofi’ler] değil…!

Son tahlilde, “DÜNYA FELSEFE GÜNÜ” kutlu olsun. Nice “otantik lojik-pozitivist & lojik ampirist filozofik(felsefî)” yıllara…

(1) Bkz. CEYLAN, Yasin(Prof.Dr.); 17.11.2022 tarihli, kendi “facebook” ana sayfasındaki paylaşım yazısı, [https://www.facebook.com/yasin.ceylan.1690](https://www.facebook.com/yasin.ceylan.1690?__cft__[0]=AZUkYvQ4c_PZ5MkNJgeAnIK6v93VNLfyCNbKLb04-GRpBOLBXFC6GH9NAYneVIedy5GyRRq_Lgxb92z4v-V7JvNjwyoQkCQF-0DoU0YAjJps2NeoLA-os1BqA3XH-RVxPlfI4ht3PA40YAZOthx2OAXT&__tn__=-]K-R). (Erişim Tarihi: 17.11.2022).

(2) “Otantik(gerçek-doğru-güvenilir-özgün) lojik-pozitivist(mantıksal olgucu) & lojik ampirist(mantıksal deneyci) filozofi(felsefe)” hakkında geniş bilgi için bkz. COŞKUNSU, Zeki; “Gerçek-Gerçeğe Giden Yol(The Road to Real-Reality): Geçmişimiz-Bugünümüz & Geleceğimiz Non-Konvansiyonel Otantik İlmî Makâleler(I-II-III)”, C.I, ss.731-742, C.II, ss.803-808, Çizgikitabevi Yay., Konya, 2019.

(3) Bkz. BİLİCAN, Yılmaz Murat; 18.11.2021 tarihli “T24 İnternet Gazetesi”ndeki makâlesi, [https://t24.com.tr/…/dunya-felsefe-gunu-nde-dunya-ve…](https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Ft24.com.tr%2Fyazarlar%2Fyilmaz-murat-bilican%2Fdunya-felsefe-gunu-nde-dunya-ve-felsefe%2C33181%3Ffbclid%3DIwAR1JhQ02FQiEsdrtBLKrMM0F8fvFfdrr79zdsaQYNUumLtyHJmazFC6q44I&h=AT2_kcmSZ1H5WJ72LgRCAwTAY61l_2zC5dgUJPmIfIOr33Zv9ahpzdvxmf9vX7twaZhzGbIWbnFIyBAylfHeOVgFu-MQz4nrkyPeg1QjsUzo46ISzF6bBXAY-Gq1L9kefw&__tn__=-UK-R&c[0]=AT3Wb92Lp6ylkJcs-dG7cSMKn8UCIpGnNCDhPaX8SVdpnlKOEX2AsdKdnWBs8WVxInhzSxTLeTfBRqewJ6JsgKf_xWhMPscBcfZxQ9IBcWIZa1YkICrGEr6j_YnWkJWs3tuC4bv-dH7mmaKgWg6Q5t0R9QXQ5x3sFoh0viNye6tirew). (Erişim Tarihi: 18.11.2021).

[Zeki Coşkunsu](https://www.facebook.com/zeki.coskunsu?__cft__[0]=AZUkYvQ4c_PZ5MkNJgeAnIK6v93VNLfyCNbKLb04-GRpBOLBXFC6GH9NAYneVIedy5GyRRq_Lgxb92z4v-V7JvNjwyoQkCQF-0DoU0YAjJps2NeoLA-os1BqA3XH-RVxPlfI4ht3PA40YAZOthx2OAXT&__tn__=-]K-R)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.