İNCİ YILMAZ ŞİMŞEK: Merhabalar kıymetli ziyaretçilerimiz. İnadına Kıvırcık Soruyor adlı röportaj serimizin yirmi altıncısı ile karşınızdayız. Konuğumuz “Bir Ben Kaldım” şiir kitabı, “Babası Kahraman Olan Kızlar” öykü kitabı, “Aras’ın Gölgesinde” romanı ve “Sürgün Konak” adlı çocuk kitaplarının yazarı Derya Kadıoğlu. Sorularıma geçiyorum böylelikle Derya Kadıoğlu’yu hep birlikte tanımış olacağız. Merhabalar, sevgili Derya Kadıoğlu. Öncelikle davetimizi kırmayıp Edebiyat Sanat Meltemi sitimizde röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkürler. Lütfen okuyucularımız için kendinizi tanıtır mısınız?
DERYA KADIOĞLU: Öncelikle bana zaman ayırıp röportaja layık gördüğünüz için teşekkür ederim. Derya Kadıoğlu ben. 1975 İstanbul doğumluyum. 2 çocuk annesiyim. İlk, orta, lise tahsillerimi İstanbul’da tamamladım. Gezmeyi, yazmayı, okumayı çok seviyorum.
İNCİ YILMAZ ŞİMŞEK: Aldığınız ilk kitabı hatırlıyor musunuz ya da okuduğunuz ilk kitap hangisiydi? O kitap sizde nasıl bir his uyandırdı?
DERYA KADIOĞLU: İlkokulda kütüphaneden Heidi masalını alıp okumuştum. Çocuk aklıyla büyük bir iş başarmışım gibi sevinmiştim. Kitap beni alıp o diyarlara götürmüştü, masalın içinde adeta kaybolmuştum.
İNCİ YILMAZ ŞİMŞEK: Sıklıkla duyduğunuz bir sorudur belki ama ziyaretçilerimiz için bir daha cevaplarsanız seviniriz. Yazmaya nasıl ve ne zaman başladınız?
DERYA KADIOĞLU: Yazmaya ilkokul çağlarında günlük tutarak başladım. Sonra hep kitap yazma hayalim oluştu. Ve ilk kitabımı şiir olarak 2020 yılında çıkardım.
İNCİ YILMAZ ŞİMŞEK: Okuyucularımız için yayınladığınız kitapların isimlerini söyler misiniz? Kitaplarınızla henüz tanışmamış okuyucularımız için içeriğinden de bahsedebilirsiniz. Kitaplarınızda okurlarınızı neler bekliyor?
DERYA KADIOĞLU: “Bir Ben Kaldım” şiir kitabı. “Babası Kahraman Olan Kızlar”, öykü kitabı. Kendi hayatımı baz alarak yazdığım ve rahmetli babama ithaf ettiğim benim için en sevdiğim eserimdir. “Aras’ın Gölgesinde”, o da yaşanmış sıra dışı bir aşk hikayesi. “Sürgün Konak”, 10 yaş ve üzeri için korku macera kitabı. Okurlarımdan aldığım geri dönüşler çok güzel ve bu da beni motive ediyor.
İNCİ YILMAZ ŞİMŞEK: Yazarken ilham veya motivasyon kaynağınız nelerdir? Biraz bahseder misiniz?
DERYA KADIOĞLU: Hayır yok. Kitap yazmaya başladığım zaman kabuğuma çekilirim, zihnimi dağıtacak bir kitap okumam. Ancak tıkanıp kaldıysam o zaman da müzik dinlerim.
İNCİ YILMAZ ŞİMŞEK: Siz de takdir edersiniz ki yazmak sancılı bir süreçtir. Bu süreç kitabınız basıldığında, onu ilk kucağınıza aldığınızda son bulur. Sizin yazılarınızı yazarken zorlandığınız anlar oldu mu? Bu zorluklarla nasıl baş ettiniz?
DERYA KADIOĞLU: İlk kitabımı on gün kadar kısa bir sürede yazdım. Kısa kısa şiirlerden oluşan bir kitap. Hiç zorlanmadım çünkü tamamen duygularımı kaleme döktüm.
İNCİ YILMAZ ŞİMŞEK: Kendinize örnek aldığınız, idol olarak gördüğünüz yazar ya da şair kimdir ve neden?
DERYA KADIOĞLU: Yazar olarak Sabahattin Ali’yi çok severim. Onun her kitabını okuduğumda alıp beni o yaşanmışlıklara götürür verdiği ayrıntılar çok hoşuma gider. Şair olarak Nazım Hikmet ve Cemal Süreya diyebilirim. Ruhuma hitap ettiklerini düşünüyorum.
İNCİ YILMAZ ŞİMŞEK: Günümüz yazarlarından kalemini beğendiğiniz yazar ve şairler kimlerdir?
DERYA KADIOĞLU: Günümüz yazarlarından popüler olmayan birkaç yazar dostum dışında kimseyi en ön sıraya koyamam.
İNCİ YILMAZ ŞİMŞEK: Edebiyat tarihi boyunca yaşamış şair ve yazarları göz önüne alırsak. Keşke şununla tanışsaydım ya da umarım bir gün şununla tanışırım dediğiniz yazar ya da şairler kimlerdir? Ve… Onları diğerlerinden ayıran, özel kılan nedir sizin için?
DERYA KADIOĞLU: Sabahattin Ali ve Cemal Süreya, son yıllarda ise Turgut Uyar ile tanışmak isterdim. Çünkü görmek konuşmak ve ders almak büyük şans olacaktı benim için.
İNCİ YILMAZ ŞİMŞEK: Yazmak sizin için ne ifade ediyor? Hayatınızın neresinde yer alıyor?
DERYA KADIOĞLU: Yazmak, benim en büyük terapim ve hobim. Çocuklarımdan sonra hayatımın en önemli yerinde yer alıyor.
İNCİ YILMAZ ŞİMŞEK: Kitaplarınızın yayınlanma sürecinden bahseder misiniz? Yaşadığınız zorluklar nelerdi? Bu süreçte size kimler destek oldu? Bugün bulunduğunuz yere gelmenizde katkısı olanlar kimlerdir? Onlara buradan ne söylemek istersiniz?
DERYA KADIOĞLU: İlk kitabımı yayınlarken, içinden çıkarılmasını istediğim şiirleri çıkarmadan baskıya verdiler bu da beni fazlasıyla sıkıntıya soktu. Tanıtım ve satışlardan memnun değildim hatta kendim sipariş ettiğim kitabım bandrolsüz olarak elime ulaştı, yayınevini mahkemeye verdim. Yıpratıcı süreçti artık her şeyi inceliyor dikkat ediyorum. Bugün burada olmama çocuklarım katkıda bulundu. Oğlum ve kızıma sizin vesileniz ile teşekkür ediyorum onlara minnettarım.
İNCİ YILMAZ ŞİMŞEK: Yazmak isteyenlere önerileriniz nelerdir? Yazmanın herhangi bir formülü var mıdır sizce? Neler yapmalı veya neler yapmamalı yazar adayları?
DERYA KADIOĞLU: Yazmak isteyenlere önerilerim elbette var. Yazarlık atölyelerinden destek alsınlar. Ben bunu yapmadım, yapmış olsaydım çok daha iyi eserler yazardım diye düşünüyorum. Ve en önemlisi para vererek sırf kitap yazdım diyerek bir eser ortaya çıkarmasınlar.
İNCİ YILMAZ ŞİMŞEK: Basılı eserleriniz dışında farklı yazı çalışmalarınız var mı? Okurlarımız için üzerinde çalıştığınız eserlerden bahseder misiniz?
DERYA KADIOĞLU: Evet var. Birkaç internet sitesine zaman zaman yazılarımı yazıp gönderiyorum yayınlanıyor.
İNCİ YILMAZ ŞİMŞEK: Güzel ve keyifli bir sohbetti sevgili Derya KADIOĞLU röportajınınız ve samimi cevaplarınız için teşekkürler. Son olarak okuyucularımıza ne söylemek istersiniz?
DERYA KADIOĞLU: Ben teşekkür ederim. Son olarak bir Derya Kadıoğlu kolay yetişmedi diyorum. Eserlerini okumak herkese de nasip olmaz. Sevgiler…
İNCİ YILMAZ ŞİMŞEK: Veda vakti geldi sevgili okurlar. İnadına Kıvırcık Soruyor adlı röportaj serimizin yirmi altıncı konuğu “Bir Ben Kaldım” şiir kitabı, “Babası Kahraman Olan Kızlar” öykü kitabı, “Aras’ın Gölgesinde” romanı ve “Sürgün Konak” adlı çocuk kitaplarının yazarı Derya Kadıoğlu ile birlikteydik. Sanatla, edebiyatla kalın, hoşça kalın… Edebiyat ve Sanat Meltemi yuvanızda essin…