DOLAR
32,3670
EURO
34,9587
ALTIN
2.325,36
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Yazar Erkan BİRLİK Röportajı

Yazar Erkan BİRLİK Röportajı
  • B.F. Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

16 Ağustos 1992 yılında İzmir’de doğdum. Çok küçük yaşlarda, yazmanın güzelliklerini fark ettikten sonra kalemi elimden bırakmadım. Oldukça güzel eserleri okurlarımıza sundum. Eğitim hayatında ise, Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümü’nden mezun oldum. İmkân dâhilinde okumaya ve öğrenmeye devam edeceğim.

B.F. Sanatınıza nasıl başladığınızdan ve ne kadar zamandır bu sanatı icra ediyorsunuz bahseder misiniz biraz?

99 yılında, İzmir’de henüz okumayı öğrenemediğim zamanlarda, annem, bana resimli dergiler almam için para veriyordu. Açıkçası o zamanlar ekonomimiz pek iyi değildi. Ama annem yine de kenara arttırdığı paraları bana veriyordu. Onları hiç okumayı bilmediğim dergi ve kitaplara harcıyordum. Bunlar geleceğimi fazlasıyla olumlu etkiledi. 2016 yılına kadar bilgi ile dolup taşan ben, “Artık kitap çıkarmalıyım,” dedim. İlk romanım “Silinme” yi okurlarımın beğenisine sundum. 

B.F. İcra ettiğiniz sanatla ilgili biraz bilgi verir misiniz? Sanatınızla ilgili eserlerinizden bahseder misiniz?

Silinme (2016) : Askeri istihbarat konularının içinde gezen, SOBİTE adlı bir istihbarat ekibinin hikâyelerini konu alan bir romandır.

 Mucize Aşk (2018) : İki aşkın büyük zorlukları, engelleri geçmek için yaşadıklarını anlatan bir romandır.

Katran Adam (2021) : İlk süper kahramanlarımızdan biri olan ‘Katran Adam’ her şeyin başlangıcı olacak. Amerikalı Edwin ailesinin evlat edindiği Arden, Fas’ta yaşadığı bir göktaşı olayından sonra süper kahramana dönüşüyor.

B.F. Sanatınızı icra ederken karşılaştığınız zorluklar oldu mu?

Evet, yaşadığım zorluklar vardı. Mesela ben hızlı yazmayı seven bir insanım. Bu yüzden romanı kolay şekilde bitiriyorum. Ama her bölümü yeniden yeniden okumak durumunda kalıyorum. Ayrıca yazı yazarken eksiklerimi görüyorum. O an tespit edip başka yazarların kitaplarını okuyup eksiklerimi tamamlıyorum. Her yazarda olduğu gibi takıldığım noktalarda duruyor, kendimi dinliyorum. Eğer yorulduğumu hissedersem ve hikayeyi devam ettiremiyorsam o gün kalemi bırakır, dinlenir, sonra başlarım.

B.F. Sanatınızda sizi besleyen kaynaklar nelerdir, ilham kaynaklarınızdan bahseder misiniz?

Benim beslendiğim kaynaklar genel olarak bilim, fantastik olaylar ve ütopik durumlar oluyor. Mesela bir göktaşının arkasında iz bırakarak ilerlemesi, bana ilham oluyor. Genel olarak süper ve fantastik karakterler ile ilgili romanlar yazmaya başladığım için, yazılanlar tümüyle kurgu da olabiliyor. Bu yüzden filmler de bana kaynak sağlıyor.

B.F. İcra ettiğiniz sanatta benzer eserleri takip eder misiniz? Bulunduğumuz dönemde yapılan eserlerle ilgili düşünceleriniz nelerdir?

Yazdığım türe yakın olan dizi, film ve kitap olarak her şeyi inceliyorum. Bunlar ile ilgili kapsamlı araştırmalar yapıyorum.

İyi bir okur olduğum için, birçok kitabı okuma fırsatı buldum. Birçoğunda teknik olmadığını, dikkat edilmeyen ve özensiz yazıların olduğunu, düz bir halde yazıldığını gördüm. Aslında kitaplar çocuklarımız gibidir. Tüm her şeyinizi vermeniz gerekiyor. Ancak böyle iyi olmasını bekleyebilirsiniz.  

B.F. Sanatınızın sizin için ne ifade ettiğini öğrenebilir miyiz?

Ben Türkiye’de olmayan bir şeyi, yani süper kahramanları yazmaya başladım. Bunun için Türkiye’de takip edeceğim birileri olmadığı ve destek alamadığım için çok zor zamanlar geçirdim. Şöyle ifade etmeliyim ki, ‘Katran Adam’ı tam oluşturma sürecim 8 senemi aldı. İnterneti ‘bilgi’ için kullanmak ve alanım ile ilgili filmler izlemenin bana çok yarar sağladığını söyleyebilirim.

B.F. Eserlerinizde sanatınızı icra ederken daha iyi olmak için bir formül var mıdır size göre?

Klasik bir cevabı vereceğim ama okumak gerekiyor. Sadece ilgi alanınız ile ilgili değil, her kitabı okumanız gerekiyor. Çünkü istediğiniz bilgiye hangi kitapta rast geleceğinizi bilemezsiniz. Ayrıca en iyi araştıran kişi siz olun. Ben araştırma yapacağım terimle ilgili bilgileri bir kenara yazarım. O bilgilerin içerisinde muhakkak yeni yeni terimler ortaya çıkar. Bu yazı uzadıkça uzar, siz de yazdıkça yazarsınız. Ama artısı nedir diye soran olursa ‘konuya hâkim olacaksın’ derim. Hangi yazar, yazacağı kitap hakkında –özellikle bilgi ağırlıklı kitapsa- tüm bilgilere ve konulara hâkim olmak istemez ki?

B.F. Eser çıkarmak isteyenlere önerileriniz nelerdir?

Üstüne basa basa söyleyeceğim: Para kazanmak için bu alana girmeyin!

Para kazanacağınızı düşünüyorsanız, 3 kitap çıkarmış ve 10 karakter yaratmış bir yazar olarak, hemen öyle ekonominize artısı olmayacağını kesin olarak söyleyebilirim.

Gerçekten sevdiğiniz için bu işi yapın.

Okumadan ‘yazma’ aşamasına geçmeyin. Hem çok okuyan hem de çok yazan birisi olun.

Sabır edin. Bir eseri çıkartıp hemen iyi yerlere gelmeyi beklemeyin. Çalışmalarınıza durmadan devam edin. Bir eseri bitirdikten sonra kendinize, “Başka ne yapabilirim?” sorusunu sorun. 

B.F. Buradan dinleyicilerinize (izleyicilerinize) mesajınız nedir, ne söylemek istersiniz?

Şu an burada, sizlere röportaj vermek oldukça keyifliydi. Sorularınızın oldukça güzel hazırlandığını söyleyebilirim. Okurlarıma ve sevdiklerime ise beni iyi takip etmelerini söyleyebilirim. Yakın bir zamanda süper kahramanların yaratıcısı olarak herkesin bildiği ve ders aldığı bir insan olacağım. Kesinlikle bunu övünmek için söylemiyorum. Yaptığım işi en son Amerika’da gözlerini hayata yuman Stan Lee yapmıştı. O, karakter yaratma konusunda bir dehaydı. Bende o doğrultuda ilerliyorum. Şimdilik görüşmek üzere. Hepinizi çok çok seviyorum.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.