Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

VE TALAT VE FİTNAT VE AŞK!..

14 Şubat 2024 11:21
160
A+
A-
VE TALAT VE FİTNAT VE AŞK!..
Ali Rıza Navruz
“Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat” romanını Şemsettin Sâmi isimli Arnavut asıllı bir yazarımız yazmış ta 1800’lü yıllarda. Edebiyat tarihçileri, bu eseri “Batılı anlamda ilk Türk romanı” diye de tanıtıyorlar bizlere. Bu eser 1872 yılından başlayıp, 1873 yazına kadar olan bir süre içerisinde Ebu Ziya Tevfik’in çıkardığı “Hadika” isimli gazetede tefrika edilmiş. 1875 yılında da ilk basımı yapılmış kitap olarak. Yazarımız bu romanında; toplumun önemli sorunlarından biri olan görücü usulü ile evliliğin sakıncalarını konu olarak ele almış.
Kitabın arka kapağında kitap hakkında aynen şöyle yazıyor: “Tam anlamıyla acıklı ve tipik bir aşk romanıdır. Duygusallık bu romanda daha ön plana çıkarılmıştır. Hayatında ilk kez âşık olan Talat’ın ve küçük yaşta eve kapatılan Fitnat’ın etrafında cereyan eder olaylar. Sonuçta da içten kabullenilen bir aşkın kabullenilemez sonucu…” Kitabın tanıtımı için güzel ve belki de yeterli bir söz bunlar ama…
Aması var işte! İyi bir okuyucu ve eleştirmen sayılmam ama bu roman beni yeterince tatmin etmedi pek çok açıdan. Acemice yazılmış bir roman olduğunu gördüm öncelikle, teknik yönden de birçok zayıf yönü ortada. Romantizmin bir ürünü olarak görebiliriz belki sadece. Roman kahramanı mâlum kişi, aylarca kızın evine -bayan giysileri giyerek- girip çıkıyor. Ne kız fark ediyor bu durumu, ne de “işleme ustası” Tam bir Türk filmi senaryosu sanki. Durum anlaşıldıktan sonra ise aşkın şiddeti sanki ah’larla, vah’larla ölçtürülüyor: “Ah, ben her şeyi unutacağım. Dünyayı unutacağım. Dünya beni unutacak! Ama siz beni unutmak istemezsiniz. Mezarımı arayın, bulun. Ara sıra ziyaretime gelin, bir Fatiha ile ruhumu canlı tutun.”
Şemsettin Sami’nin bir arzusu var bu romanı yazarken galiba; gerçek hayatı öne çıkarmak! Bu roman, bu arzunun ilk denemelerinden biridir. “Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat” romana doğru giden yolda atılmış sade bir adımdır denebilir kısaca! Sıradan bir kurguya sahip olduğunu da unutmadan söyleyeyim müsaadenizle.
Yazar Şemsettin Sami kitabın son cümlesinde: “Hem zaten kitabın ismi FELAKETNÂME değil ki…” Dese de benim düşünceme göre kitap tam bir felaketnâme olmuş. Ha, bu arada kitabın ismi tam olarak şu anlama geliyor: TALAT VE FİTNAT’IN AŞKI… Ne aşk ama!
S e v m e d i m!..
Ali Rıza Navruz 
Yazarın Diğer Yazıları
27 Aralık 2021 10:18
28 Ağustos 2022 14:48
19 Şubat 2023 00:14
24 Şubat 2023 14:51
24 Şubat 2024 13:14
22 Haziran 2022 11:52
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.