DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C

Yazar Selda OZAN KURUÇAY Röportajı

Yazar Selda OZAN KURUÇAY Röportajı

B.F. Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

Tabi seve seveJ adım Selda 11.08.1992 Sivas doğumluyum. 2 oğlum var. Çocukluğumda babamın işi sebebiyle İstanbul’a taşındık. Sonrasında evlenerek tekrar Sivas’a yerleştim. Ortaokula kadar İstanbul’da eğitim gördüm. Sonra özel sebepler gereği okulu bıraktım fakat açık öğretimden okumaya devam ediyorum.

B.F. Yazmaya nasıl başladığınızdan ve ne kadar zamandır yazdığınızdan bahseder misiniz biraz?

Yazmak olayı çok ilginç aslında benim için… aslında aileden gelen bir merak var ve ben bütün gençliğimi kitap sayfalarına gömülü olarak geçirdim. Babamın oldukça büyük bir kitaplığı vardı, her gün gazeteleri gelirdi evimize her gün bir şeyler okurdu babam. Sanırım onu örnek aldım. Sonrasında 15 Temmuz konulu bir mecmua da babam Hasan Ozan’ın anısı yayınlandı. Halam Kader Ozan da bir eser bıraktı bu dünyaya… ve en çok o destekledi belki de. Yazmaya başlamam ilk ciddi anlamda 2 sene öncesinde başladı. Fakat ben hep kısa denemeler, bazen şiirler veya birkaç roman yazıp kenara atmış biriydim. Ciddi olarak ilk başlayışım Ateşten Kafes romanımla oldu. “Evet bunu yazıp çıkaracağım diyerek bir üçleme kurgusunu hayata geçirdim.

B.F. Yayınladığınız kitap sayısı ve konuları nelerdir?

Daha önce bir site de makale tarzında bir yazım yayınlandı. Onun dışında kitaplaşmış ilk eserim Ateşten Kafes oldu. Türü fantastik/Bilimkurgu demek doğru olur. Genç bir kadının tutkuyla intikam hırsının sonucunda büyülü bir dünyada evrensel bir savaşı bitirme çabası ve bu savaşta ki en büyük müttefiki ise aşkı…

B.F. Yazarken karşılaştığınız zorluklar oldu mu? Yazmak ve yayınlamak; sizin için hangisi daha zordu?

Yazmak başlı başına zor bir süreç haliyle. Tıkandığım yazamadığım dönemler oldu. Zihnimin kurguyu oluşturmak için ne kadar karıştığını hatırladığımda “Vay be! Ne günlerdi!” diyorum hala. Bir şekilde hayal dünyamı besleyerek yazmaya her defasında daha büyük bir sabırla devam ettim. En zorun yayınlanma süreciydi benim için

Bu röportajı verirken hala bu süreç bitmiş değil zaten. Uzun ve sancılıydı benim açımdan, mizaç olarak heyecanlı ve sabırsız biriyim, bu yüzden bu bekleyiş hayli zorluyor beni.

B.F. Yazılarınızda sizi besleyen kaynaklar nelerdir, ilham kaynağınız nelerdir; biraz bahseder misiniz?

Benim aslında farklı türlerde yazmaya devam ettiğim romanlarım da var… O yüzden türlerine göre beslendiğim şeyler değişiyor. Fantastik bir dünya yazarken en büyük ilham kaynağım çocuklarım. Onların hayal dünyasını kendime kılavuz ediniyorum. Ben de tabiat olarak hayalperest biri olduğumdan; bu hem eğlenceli hemde daha verimli oluyor. Diğer türlerde ise beni besleyen olaylar genelde insanların hayatlarından kesitler oluyor, bir markette iki kadının konuşmaları mesela veya izlerken etkilendiğim bir haber.. bunu çoğaltmak çok mümkün ama bu kadarı da yeter kendimi anlatmama.

B.F. Kitap okur musunuz? Bulunduğumuz dönemde yayınlanan kitaplarla ilgili düşünceleriniz nelerdir?

Evet okuyorum fakat çocuklardan önce ki hayatımda daha aktiftim bu konuda; şu an çıkan kitapların büyük çoğunluğu oldukça kaliteli ve okumaktan haz aldığım kalemlerin eseri. Edebiyat dünyası bence en zengin çağlarını yaşıyor şu sıralar.

B.F. Yazmanın sizin için ne ifade ettiğini öğrenebilir miyiz?

Bu bir yaşam biçimi benim için. Çocukluğumdan beri en basit şekliyle günlük tutmak kompozisyon gibi ödevler vs hep bir şeyler yazmakla yaşadım ben. Bunu bir tık öteye taşıyıp Yazar vasfı kazanmanın bana hissettirdiği duyguları anlatmaya kelimelerim yetmez bu yüzden.

B.F. İyi yazmak için bir formül var mıdır size göre?

Tabi kesinlikle var! Ama bunu bir kalıba sokmak asla tercih edeceğim birşey değil. Bence iyi yazmanın formülü düzenli olarak, hikâyeden kopmadan, ara vermeden her gün bir şeyler karalamaktan geçiyor…

B.F. Yazmak isteyenlere önerileriniz nelerdir?

Vakit ayırıp bunun özel bir şey olduğunun farkına vararak yazsınlar. Yazmak için özel bir köşe, özel bir zaman dilimi ayırsınlar. Bunu yaptıkları takdirde yazmanın ciddiye alındığı her durumda daha iyi yazabileceklerdir.

B.F. Buradan okurlarımıza mesajınız nedir, ne söylemek istersiniz?

Her şeyden önce benim gibi yeni kalemlere ve yeteneklere ön yargıyla yaklaşmasınlar. Belki de ilerleyen dönemlerinin önemli kalemleri şu an ilk eserlerini veriyor. Bunu kimse bilemez. Yeniliklere açık olmak ve destek olmak bu yeni dünyanın inşasında rol almak onlar için de değerli bir hal alır böylece.

Ödüllü Yazar ve Şair Betül FIRAT

@paradoks.okur.yazar

@yazarvesair.betulfirat

@e.san.mel

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.