Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
8°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

İnadına Kıvırcık Soruyor, Metin Mete Cevaplıyor

İnadına Kıvırcık Soruyor, Metin Mete Cevaplıyor

YAZAR METİN METE

İnadına Kıvırcık İnci YILMAZ ŞİMŞEK:
Merhabalar kıymetli ziyaretçilerimiz. ESANMEL, Edebiyat ve Sanat Meltemi Sitesi olarak yine edebiyat ve sanatla harmanlanmış harika bir röportaj ile karşınızdayız. İnadına Kıvırcık Soruyor adlı röportaj serimizin on üçüncüsü ile karşınızdayız. On üçüncü konuğumuz öğretmen yazar Metin METE. Evet… Şimdi sorularıma geçiyorum böylelikle Metin METE’yi hep birlikte daha da yakından tanımış olacağız. Tekrar, merhabalar sevgili kalemdaşım ve meslektaşım Metin METE. Öncelikle davetimizi kırmayıp röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkürler. Lütfen okuyucularımız için kendinizi tanıtır mısınız? Metin METE kimdir?
Metin Mete :
1982 yılında Yozgat, Sorgun, Doğankent kasabasında doğdum. İlk ve ortaokulu burada, liseyi Kırıkkale’de tamamladım. 2007 yılında Gaziantep Üniversitesi Türkçe Öğretmenliğini bitirdim. Mezuniyetten 2015’e kadar özel sektörde öğretmenlik yaptıktan sonra aynı yıl Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde Tokat Niksar’a atandım ve halen burada görev yapmaktayım. Evliyim, Osman Kağan ve Oğuz Kürşad adında iki oğlum var.

İnadına Kıvırcık İnci YILMAZ ŞİMŞEK:
Sıklıkla duyduğunuz bir sorudur belki ama izleyicilerimiz için bir daha cevaplarsanız seviniriz Metin Öğretmenim. Yazmaya nasıl ve ne zaman başladınız?
Metin Mete :
Klasik ama ilginç bir cevap olacak ama çocukluktan beri diyelim. İlkokul ikinci sınıfa giderken bir abi bana ne olacaksın diye sordu ben de ünlü bir öğretmen olacağım cevabını vermiştim. O cevaptan sonra o abi beni gördüğü her yerde gülüyordu. Sanırım hayallerime gülüyor diye üzülürdüm. Hayalimde öğretmen olmak vardı ama ünlülük kısmı sanırım yazma ile ilgili bir tutkuydu. Bu yolda hayallerimi gerçekleştirdim mi diye bakıyorum da kısmen ulaştım diyebilirim. Bu kısım yazarlığa giden yoldu. Çocuklukta günlük tutarak başladım desem o zaman bu soruya da tam cevap vermiş olurum.

İnadına Kıvırcık İnci YILMAZ ŞİMŞEK:
Kitap yazma fikri nasıl ortaya çıktı?
Metin Mete :
Kitap yazma fikrine gelirsek bir gün köy okulunda çalışırken öğrenciler öğretmenim sizin çok iyi bir kaleminiz var, neden kitap yazmıyorsunuz dediler. Benim çocukluktan beri yeteneğimi öğrencilerim ortaya çıkarmıştı. Ben de onların gazıyla soru yazarlığına başladım. Kendi imkanlarımla 4 adet soru bankası ve deneme kitabı çıkardım. Ondan sonra da hikâye alanına geçiş yaptım.

İnadına Kıvırcık İnci YILMAZ ŞİMŞEK:
Sayın Mete yayınladığınız kitapların isimlerini nelerdir? Kitaplarınızla henüz tanışmamış okuyucularımız için içeriğinden bahseder misiniz? Kitaplarınızda okurlarınızı neler bekliyor Metin Öğretmenim?
Metin Mete :
Ben milli değerlere önem veren bir insan olduğum için hikâye türüne de böyle başlamak istedim. Ülkemizde maalesef yerli ve milli değeri olan kitaplara farklı bir bakış açısı var. Diğer bir örnekle Almanya masallarda %75 milli, Fransa %76, İngiltere %94, biz de ise %17 yerli kitap okumaktadır. Bu durum diğer türlerde de hemen hemen aynı. Biz de çocuklarımız milli değerlerden uzaklaşmasın diye Mavi Yeleli Kurt’un Ardından diye bir seri yapalım, dedik. Serinin ilk kitabı Dededen Oğuz Kağan’a, kahramanların yani oğullarımın dedelerinden dinledikleri bir hikâyenin peşine düşmesi, Mavi Yeleli Kurt’a ulaşması ve kurdun onları geçmişe yani Oğuz Kağan dönemine götürmesi… Oğuz Kağan’ın doğumundan son seferine kadar geçmişte olan kahramanlarımız görevleri bitince tekrar yaşadıkları köye zamana dönüyor. Haliyle Mavi Yeleli Kurt onları artık çok iyi tanıyor ve serinin ikinci kitabı Demir Dağı’nın Yolcuları’nda geçmişe gidip Demir Dağı’nda sıkışan Türkleri kurtarıyorlar. Serinin üçüncü kitabında da Sultan Alparslan’a Anadolu’nun bir yerinde saklı olan kılıç ve madalyonu ulaştırıp onunla beraber Anadolu’nun kapılarını açıyorlar. Üçünün de birbirinden güzel kitaplar olduğunu ve çocukların zevkle okuyacağını düşünüyoruz.

İnadına Kıvırcık İnci YILMAZ ŞİMŞEK:
Yazarken zorlandığınız anlar oldu mu Metin Öğretmenim? Kendinizi nasıl motive ettiniz?
Metin Mete :
Yazarken pek zorlandığımı söylemem. Taslağımı oluşturduğum zaman o alır beni götürür sonuna kadar. Bu arada benim motive kaynağım çocuklarım, ne zaman pes etme gibi noktaya gelsem onlar işime daha fazla sarılmamı sağlar.

İnadına Kıvırcık İnci YILMAZ ŞİMŞEK:
Yazılarınızı kaleme alırken ne tür okumalar yapıyorsunuz? Yazılarınızı üretim esnasında özellikle okuduğunuz bir tür var mı?
Metin Mete :
Bu aralar tarihi kitaplar ve Türk mitolojisi okuyorum. Bu, benim üzerinde çalıştığım kurgular için iyi oluyor. Onun dışında diğer kitaplara da bakıyorum acaba farklı şeyler bulabilir miyim diye.

İnadına Kıvırcık İnci YILMAZ ŞİMŞEK:
Kendinize örnek aldığınız, idol olarak gördüğünüz yazar ve şair kim ve neden?
Metin Mete :
Ben yazar ve şair konusunda ayrım yapmam ama yerli yazarlar ve şairler benim her zaman idolümdür.

İnadına Kıvırcık İnci YILMAZ ŞİMŞEK:
Şu an aramızda olmayan edebiyat duayenlerinden biri ile tanışma imkanı bulsanız bu kim olurdu ve kendisine ne sormak isterdiniz?
Metin Mete :
Ben hayatımda Abdurrahim Karakoç ile tanışmak isterdim. Soru konusuna gelirsek aklıma gelmiyor ama Mihriban’ın hikayesini ondan dinlemek isterdim.

İnadına Kıvırcık İnci YILMAZ ŞİMŞEK:
Yazarken ilham veya motivasyon kaynağınız nelerdir Metin Öğretmenim? Biraz bahseder misiniz?
Metin Mete :
Yukarıda da bahsettiğim gibi benim ilham kaynaklarım biri 7 diğeri 4 yaşında olan oğullarım. Onların sevgisi ilhamıma ilham katıyor.

İnadına Kıvırcık İnci YILMAZ ŞİMŞEK:
Yazmak sizin için ne ifade ediyor? Hayatınızın neresinde yer alıyor Metin Öğretmenim?
Metin Mete :
Yazmak benim için her şey. Kahvaltıda çay, yolculukta mola, ekmeğin yanında katık…

İnadına Kıvırcık İnci YILMAZ ŞİMŞEK:
Kitaplarınızın yayınlanma sürecinizden bahseder misiniz? Yaşadığınız zorluklar nelerdi? Bu süreçte size kimler destek oldu?
Metin Mete :
Ben bu işe kimseden destek almadan tek başıma başladım. Başlangıçta cesaretimi kıracak ve beni bu yoldan döndürecek çok etken olsa da bu işe tek başıma girdim. İlk önce bir soru bankası çıkardım, ardından bir tane daha, sonra bir sınava hazırlık deneme kitabı ve bir tane daha soru bankası… Ardından bir yıl içinde üç tane hikâye kitabı. Yayın evim Minel bu konuda benim en büyük destekçim. Her ne kadar yalnız çalışıyorum desem de Volkan Bey bu konuda hem beni cesaretlendirdi hem de bu yolda her zaman beraber ilerledik. Onun hakkını buradan teslim edelim. Ailem, öğretmen arkadaşlarım, öğrencilerim, zümrelerim, kasabamızın belediye başkanı, köylülerim ise bu süreçte beni yalnız hiçbir zaman yalnız bırakmayanlar arasındadır.

İnadına Kıvırcık İnci YILMAZ ŞİMŞEK:
Yazmak isteyenlere önerileriniz nelerdir?
Metin Mete :
Eğer kendinizde bir potansiyel varsa ve buna yapacağınıza inanıyorsanız kimseye kulak asmayın! Bu yolda ilerleyin! İnanmak başarmanın yarısı derler ya… Bence inanmak başarmanın kendisidir. Yarısı olsaydı bizi çoktan yarı yoldan döndürürlerdi.

İnadına Kıvırcık İnci YILMAZ ŞİMŞEK:
Son olarak okuyucularımıza ne söylemek istersiniz Metin Öğretmenim?
Metin Mete :
Okuyucularımıza milli değeri olan güzel kitapları özellikle çocuklarımıza okutmalarını tavsiye ediyorum. Benim böyle bir çalışmam olduğu için değil yerli kaynaktan beslenen tüm yazarları kastediyorum. Eğer böyle olmazsa yabancı mecralara kayarsa bu çocuklar bizim olur mu veya o çocukta değerlerimize ve kendine karşı güvenle büyür mü? Bunun cevabı size kalmış.
Yerli kaynak derken unutmadan bir şey daha ekleyeyim. Bugünlerde Öğretmen Yazarları çok beğeniyorum onlar bu yönde çok güzel çalışmalar yapıyor. Okurlara bir kez daha sesleniyorum bizler bu toprakların yerlisiyiz ve bu toprağın yerli tohumlara ihtiyacı var…
Herkese selamlarımızı gönderiyoruz. Bir kusurumuz olduysa affola…

İnadına Kıvırcık İnci YILMAZ ŞİMŞEK:
İnadına Kıvırcık Soruyor adlı röportaj serimizin onbirincisi ile karşınızdaydık. On birinci konuğumuz kıymetli kalemdaşım, Metin METE idi. ESANMEL Edebiyat ve Sanat Meltemi sitesinin sevgili ziyaretçileri, şimdi veda vakti geldi. Sanatla, edebiyatla kalın, hoşça kalın….

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.