DOLAR
32,5976
EURO
34,7516
ALTIN
2.491,67
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
15°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C

İnadına Kıvırcık Soruyor, Emel BAŞER Cevaplıyor

İnadına Kıvırcık Soruyor, Emel BAŞER Cevaplıyor

YAZAR EMEL BAŞER

İnadına Kıvırcık İnci YILMAZ ŞİMŞEK:
Merhabalar kıymetli ziyaretçilerimiz. ESANMEL, Edebiyat ve Sanat Meltemi Sitesi olarak yine edebiyat ve sanatla harmanlanmış harika bir röportaj ile yine karşınızdayız. İnadına Kıvırcık Soruyor adlı röportaj serimizin on dördüncüsü ile karşınızdayız. On dördüncü konuğumuz yazar Emel BAŞER . Evet… Şimdi sorularıma geçiyorum böylelikle Emel BAŞER ’i hep birlikte daha da yakından tanımış olacağız. Tekrar, merhabalar sevgili kalemdaşım Emel BAŞER. Öncelikle davetimizi kırmayıp röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkürler. Lütfen okuyucularımız için kendinizi tanıtır mısınız? Emel BAŞER kimdir?
Emel BAŞER : 1990 Tekirdağ doğumluyum. Evli ve iki kitap kurdu çocuk annesiyim. İş sağlığı ve işçi güvenliği bölüm mezunuyum. Uzun yıllar iş güvenliği uzmanı olarak çalıştım. Görevim, bol bol doküman hazırlamanın yanı sıra çalışan annelere ve babalara eğitimler vermekti. Pandemi döneminde içerik uzmanlığı eğitimi alarak dijitalde içerikler üretmeye başladım. Daha sonra 2019 yılında yaratıcı drama ile tanıştım. İyi ki de tanışmışım. Bu sayede çocuk kitabı yazma hayalime biraz daha yaklaşmış oldum.

İnadına Kıvırcık İnci YILMAZ ŞİMŞEK:
Sıklıkla duyduğunuz bir sorudur belki ama izleyicilerimiz için bir daha cevaplarsanız seviniriz. Yazmaya nasıl ve ne zaman başladınız?
Emel BAŞER : Yazarak kendimi daha iyi ifade ettiğimi düşünürüm hep. İlkokul, ortaokul ve lise yıllarımda da günlük tutardım. Yazmak her zaman keyif aldığım bir şeydi. 2016 yılında kızımın doğumuyla onun için de günlük yazmaya başladım. Aynı zamanda onun sayesinde çocuk kitaplarıyla tanıştım. Çocuk kitaplarının eve girme sayısı arttıkça çocuk kitaplarını okumaktan çok büyük bir keyif aldığımı fark ettim. Ve çocuk kitabı yazma hayali kurmaya başladım. Bu arada itiraf etmeliyim ki kızımın doğumundan sonra en çok para harcadığımız şey çocuk kitaplarıydı.

İnadına Kıvırcık İnci YILMAZ ŞİMŞEK:
Kitap yazma fikri nasıl ortaya çıktı?
Emel BAŞER : Elif (kızım) kitapları küçüklüğünden itibaren çok seviyordu. Her ay eve kitapların gelmesi onu çok mutlu ediyordu. Onun için yazılmış bir kitabın onu ne kadar mutlu edeceğinin hayalini kuruyordum. Tam da o an da neden olmasın dedim. Bu süreçte resimleri, kelimeleri ya da vermek istediği öğüt ile hoşuma gitmeyen çok fazla çocuk kitabıyla karşılaştım. Eminim siz de karşılaşmışsınızdır. Bu durum beni çocuk kitabı yazmak için daha da hırslandırdı. Daha sonra nitelikli çocuk kitabı yazmak için araştırmalar yapmaya başladım.

İnadına Kıvırcık İnci YILMAZ ŞİMŞEK:
Sayın Emel BAŞER yayınladığınız kitapların isimlerini nelerdir? Kitaplarınızla henüz tanışmamış okuyucularımız için içeriğinden bahseder misiniz? Kitaplarınızda okurlarınızı neler bekliyor?
Emel BAŞER : 3 kitaptan oluşan bir seri. Şu an sadece ‘’Sen Bir Yolunu Bulursun’’ adlı eserim yayınlandı. ikinci kitabın resimleri çizildi. Üçüncü kitabım da çizim aşamasında.
Kitaplarımın kahramanı Tarla kuşu. Aslında çok küçük bir kuş. Ancak mahareti çok fazla. Aynı çocuklar gibi. İlk kitap, yazdığı öyküleri en yakın dostu kargaya götürmenin bir yolunu arayan Tarla kuşunun hikâyesini anlatıyor. Çocukları cesaretlendirmek için ‘’sana inanıyorum. Yapabilirsin’’ gibi sihirli cümlelerin ne kadar etkili olduğundan bahsediyor. Aynı zamanda çocukların dostluk bağlarını da güçlendiriyor. Hayal gücü ve yaratıcılıklarını geliştiriyor.
İkinci Kitapta Tarla kuşu hayallerini gerçekleştiriyor. 3. Kitapta hayallerini yaşamaya başlıyor.
İkinci kitapta öyküyü yaratıcı drama tekniklerini kullanarak yazdım.
Üçüncü Kitapta ise yaratıcı drama oyunlarından faydalandım. Yaratıcı dramayı da içine alan çocukların çok seveceği, serinin devamı iki kitap daha geliyor yani.

İnadına Kıvırcık İnci YILMAZ ŞİMŞEK:
Yazarken zorlandığınız anlar oldu mu? Kendinizi nasıl motive ettiniz?
Emel BAŞER : Aslında çok olmadı. Evde iki küçük farklı yaş grubu çocuğumun olması işimi bayağı kolaylaştırdı. Aynı zamanda İlk kitabımın 2022 yılında yayımlandığını düşünürsek 2016 yılından bu yana sağlam bir alt yapı oluşturmaya çalıştım. Özellikle 2019 yılında yaratıcı drama eğitiminden sonra daha çok üstüne düştüm. Yaratıcı yazma üzerine eğitimler aldım. Atölyelere katıldım. İlk kitabımı yazdıktan sonra sevgili çizerim Aysun Neşeli, ‘’hocam bu kitap seri olsa ne güzel olur’’ dedi. Ve sonra 1 hafta içinde 2. ve 3. Kitabı da taslak haline getirmiştim. Çocuk kitaplarının içindeki umut, sevgi, cesaret gibi değerler her zaman motivasyon kaynağım olmuştur.

İnadına Kıvırcık İnci YILMAZ ŞİMŞEK:
Yazılarınızı kaleme alırken ne tür okumalar yapıyorsunuz? Yazılarınızı üretim esnasında özellikle okuduğunuz bir tür var mı?
Emel BAŞER : Çocuk kitapları. Hayal gücü ve yaratıcılığımı geliştirmenin yanı sıra çocukların seviyesine inebilmem için bu olmazsa olmazdı. Aynı zamanda yalın bir dil kullanmam da gerekiyordu. Farklı tekniklerle yazılmış ve farklı yazarların kaleme aldığı binlerce çocuk kitabı okudum.

İnadına Kıvırcık İnci YILMAZ ŞİMŞEK:
Kendinize örnek aldığınız, idol olarak gördüğünüz yazar ve şair kim ve neden?
Emel BAŞER : Julia Donaldson. Şiirsel hikâyeleri, kullandığı üslup gerçekten hayran olunası.

İnadına Kıvırcık İnci YILMAZ ŞİMŞEK:
Şu an aramızda olmayan edebiyat duayenlerinden biri ile tanışma imkânı bulsanız bu kim olurdu ve kendisine ne sormak isterdiniz?
Emel BAŞER : Aziz Nesin. ‘’Yazmak’’ kelimesinin onun için ne ifade ettiğini sorardım.

İnadına Kıvırcık İnci YILMAZ ŞİMŞEK:
Yazarken ilham veya motivasyon kaynağınız nelerdir? Biraz bahseder misiniz?
Emel BAŞER : Elif ve Ediz Alp. Yani çocuklarım. Onlarla birlikte kitap okumak, oyunlar oynamak, eğlenmek benim için ilham kaynağı. Bazen söyledikleri bir kelime ya da kendi aralarındaki konuşmaları bile yazmam için beni motive edebiliyor. Bir de kendi başıma yürümek gerçekten bana en iyi gelen şeylerden.

İnadına Kıvırcık İnci YILMAZ ŞİMŞEK:
Yazmak sizin için ne ifade ediyor? Hayatınızın neresinde yer alıyor?
Emel BAŞER : Öfkemi, sevincimi, kırgınlığımı, mutluluğu en iyi yazarak ifade ettiğimi düşünüyorum. Yazmak bana yaşadığımı ve hep var olacağımı hissettiriyor. Aklıma gelen bir kelimeden bir şeyler yazarken duyduğum bir cümleyi not alırken buluyorum kendimi. Yazmak hayatımın her anında.

İnadına Kıvırcık İnci YILMAZ ŞİMŞEK:
Kitaplarınızın yayınlanma sürecinizden bahseder misiniz? Yaşadığınız zorluklar nelerdi? Bu süreçte size kimler destek oldu?
Emel BAŞER : Gerçekten çok sancılı bir şekilde başladı. Çalıştığım ilk yayın evinin çıkardığı kitabımın baskı kalitesi çok kötüydü. Kitap bana ulaştığında ne yazık ki çoktan satışa çıkmıştı. Kitaplar geldiğinde yayınevini arayıp satışı durdurmalarını istedim. Tekrar basılma süreci çok uzadı. Yollarımızı ayırma kararı aldık. Pes etmedim. Kitap için tekrar kapak tasarımı yapıldı. Kitabımın Dizgi tasarımını yapan Demet Hanım, Gülnar Yayınevi ile görüşmemi söyledi. Ramazan bey ile konuştuktan sonra aynı sorunu yaşamamak için kitabın kâğıt kalitesine kadar her şeyi konuştuk. İki hafta sonra Oğlumun doğduğu gün kitabım satışa çıktı. Eşim, ailem ve dostlarım hep yanımdaydılar. İyi ki.

İnadına Kıvırcık İnci YILMAZ ŞİMŞEK:
Yazmak isteyenlere önerileriniz nelerdir?
Emel BAŞER : Hoşunuza giden gördüğünüz, duyduğunuz her şeyi not alın. Aldığınız notlardan bir cümle seçip onun üzerine yazmayı deneyin. Yazmaktan keyif alacağınız bir konu seçip yazın. Her gün 5 dakika dahi olsa vakit ayırıp yazın. Saçmaladığınızı düşünseniz de yazmaktan vazgeçmeyin. Yetişkinler için bir kitap yazacak olsanız bile mutlaka çocuk kitapları da okuyun. Yazmak hayalinizse eğer bunu gerçekleştirmek için mutlaka bir yolunu bulursunuz. Kitabım da bu konuda size ilham olabilir.

İnadına Kıvırcık İnci YILMAZ ŞİMŞEK:
Son olarak okuyucularımıza ne söylemek istersiniz?
Emel BAŞER : Yazmak için okumak şart. Tek tür kitaplara bağlı kalmayıp farklı türleri okuyun. Yazarın konuyu ele alışına ve üslubuna bakın. Sevdiğiniz yerleri, okuduğunuz bir kelime ya da cümle size farklı bir şey anımsattıysa hemen not alın. Yazmak için tüm bunlara çok ihtiyacınız olacak. Güzel sorularınız için çok teşekkür ederim. Umarım cevaplarım yazmak isteyen arkadaşları daha da umutlandırır. Sevgiler…

İnadına Kıvırcık İnci YILMAZ ŞİMŞEK:
İnadına Kıvırcık Soruyor adlı röportaj serimizin on dördüncüsü ile karşınızdaydık. On dördüncü konuğumuz kıymetli kalemdaşım Emel BAŞER idi. ESANMEL Edebiyat ve Sanat Meltemi sitesinin sevgili ziyaretçileri, şimdi veda vakti geldi ama yazarlarımızı sizlerle tanıştırmaya devam edeceğiz. Sanatla, edebiyatla kalın, hoşça kalın….

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.