DANIEL PENNAC’NIN BEDENİN GÜNCESİ ADLI KİTABI ÜZERİNE NOTLAR
Arzu ORTAÖREN
…
Babam şöyle derdi: Her nesne öncelikle gerekli nesnedir. O zaman bedenim gerekli bir nesne. Bedenimin güncesini yazacağım.
Sevgili Bahar ‘ın tavsiyesi ve hediyesi olan harika bir kitap okuduk. Teşekkür ediyorum canım benim. Daha nicelerinde kesişsin yolumuz.
Bir babanın, çocuğuna bıraktığı günlükler ile seksen altı yıllık hayatının en önemli anlarına tanıklık ettik. Sert, kuralcı ve sevgisiz bir anne. Oldukça naif, ilgili ve ne yazıkki hasta bir baba. Adeta annenin sevgi eksikliğini dolduran evin hizmetlisi Violet. Veee kendini, bedenini bulma yolunda bir çocuk.
Korkularını, zayıflıklarını fark edip, bunlarla baş etme çabaları, ölümle tanışması, yatılı okuldaki günleri, ergenlikle beraber bedenindeki gelişmeleri fark edişi, cinselliği keşfi, ilk aşkı, evliliği, çocukları ve torunları. Adım adım bir hayat yolculuğu.
Annesinin sevgi eksikliğinin yarattığı büyük boşluk, bu boşluğun nefrete dönüşmesi, yine bu sevgi eksiğini Violet’e duyduğu büyük bağlılık ile onarma çabası koca bir ahh dedirtti bana. Ahhh sevgi. Yokluğun ne tarifsiz acılara gebe.
Kahramanımızın hayal dünyasında yarattığı kardeşi ile diyalogları, yakın arkadaşları ile ilişkileri, eşine duyduğu büyük aşk, çocukları ve torunlarına duyduğu sevgi. En çokta annesinin onda açtığı yarayı çocuklarına yaşatmama çabası.
Oldukça akıcı, elinizden düşürmeden okuyacağınız bir eser. Bedenin kırılganlıkları, korkuları, zaafları, incelikleri başarılı bir anlatımla sunulmuş bizlere. Tavsiyemdir, tanışın bu beden yolculuğu ile.
Ölüm, diyorum kendime, ölüm sakin bir uykudur.
Her insan, en ağır yükü kendisinin taşıdığını düşünür.
Yine bir yaş aldım. Kimden? Öncekiler nereye gitti?
Sesimiz, rüzgarın bedenimizden geçerken oluşturduğu müziktir.
Duyuyoruz ama dinlemeyi öğrenmek gerekiyor. Görüyoruz ama bakmayı öğrenmek gerekiyor. Yiyoruz ama tabağındaki eti kesmeyi öğrenmek gerekiyor. Öğrenmek, her şeyden önce bedenine hakim olmak demektir.
İyice düşündüm. Eğer hissettiğim her şeyi olduğu gibi yazarsam günlüğüm, bedenim ile ruhum arasında bir elçi gibi olur. Duygularımın tercümanı olur.
Hayırlı günler dilerim Arkadaşlar! Aslında eser hakkında çok şey var söylenecek arkadaşlar ama, yazı uzamasın diye ileriki tarihlere bırakmak kaydı ile… İslam düşünce dünyasını, felsefe ile buluşturan, madde ve mana dünyasının önemini de felsefesine çok iyi taşımış olan El Kindi, “Tarifler Üzerine” adlı risalesinde, felsefe için önemli şeyler söylüyor… –...
EFLATUN CEM GÜNEY’İN EVVEL EVVEL ZAMAN İÇİNDE KİTABI ÜSTÜNE Salih KOÇ … Günlük konuşmalarımızda biraz abartıya kaçtığımızda, karşı tarafın; ‘’masal anlatma’’ bu ciddi bir konu diye tepkiyle de karşılaştığımız çok olmuştur. Yaşamın karşısında gerçekleri konuşmamız gerekir. Ama; yaşamı biraz da abartamaz mıyız? Abartabiliriz elbette… işte o zaman yüzyıllardır kulaktan kulağa...
Sevgili dostlar; Tam olmasada zorlu bir süreçten daha geçtik ve siz değerli dostlarımın dualarıyla bu zorluğu bir nebze olsa da aştık. Tekrar kitaplarımı sizlerle buluşturmuş olmanın mutluluğunu yaşıyorum ve güçlü desteklerinizi bekliyorum. Kitabıma WhatsApp butonuna basarak ulaşabilirsiniz. Kaderime yazılmış bir kez bu dert; Sürdürmeliyim hayatı bir şekilde, Deli divane çığların...
AZAD EDİYORUM Ramazan Aras Bu gece ruhumla beynimi azad ediyorum Gidin başımdan,gidin içimden Şehrin ıssızlığı sizin olsun diyorum Dolaşın sokak sokak Loş lambalı sokaklar da Bıraktım sizi işte,Azad ediyorum Kazan başım rahatlasın Kambur tenim bir oh desin diyorum Rüzgar,sana yalvarıyorum Al bunları Dönülmez yerlere savur Koy bedenim ölü kalsın Yıllarımı...