Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
9°C

İbn-i Rüşd Felsefesi Kitabı

İbn-i Rüşd Felsefesi Kitabı
27 Eylül 2022 23:25
455
A+
A-

İyi geceler değerli arkadaşlar!

Batı’nın bağnaz sayılabilecek skolastik felsefesine düşünceleri ve mantıktaki mükemmel yöntemi ile son veren Farabi’den ve onu takiben İbn-i Sina’dan sonra bu çıtayı çok daha yukarılara taşıyan İbn-i Rüşd ve felsefesidir.

İbn-i Rüşd, Batı dünyasında Aristo Şarihi olarak bilinir. Ama hadise bu kadarla kalmaz tabii; İbn-i Rüşd sadece Aristo Şarihi değildir, aynı zamanda silinip gitmeye nerede ise yüz tutmuş Aristo’yu da tarihe gömü olmaktan kurtarmıştır.

İbn-i Rüşd, Aristo’yu Batı dünyasında zirveye taşımıştır. Ancak Aristo’nun zirve olmasına kapıyı da Farabi aralamıştır.

İbn-i Rüşd, Aristo’nun anlaşılmasının sakınca çıkaracağı çoğu düşüncesini de, çağlara hitap edecek şekilde şerh etmiş, usulüne uygun olarak da, Aristo’nun çelişkili olabilecek düşüncelerine çekidüzen vermiştir.

Aslında İbn-i Rüşd’ün en büyük eylemi; Farabi ile skolastik dönemden çıkış sağlayan Batı’ya, Rönesans kapılarının açılmasında katkı sağlamıştır.

Her söylediği önce tepki yaratan ama, haklılığı her dönem ortaya çıkmış bu renkli düşünce adamını mutlaka okuyun.

Yine İbn-i Rüşd, Felsefeye, felsefenin yöntemleri ile acımasız eleştiri getiren Gazzali’nin de fikirlerini; “Tutarsızlığın Tutarsızlığı” adlı eseri ile karşı eleştiri getirmiş, Batı dünyasına taşıyıp Bir çok düşünce adamının etkilenmesine de vesile olmuştur. Mesela bunların başında Pascal gelir. İbn-i Rüşd’ün dillere destan bir de iddiası vardır ama, bunu şimdi buraya yazıp, avam – havas tartışması çıkarmayayım.

Evet yukarıdaki izahtan da anlaşılacağı üzere paylaşacağım eser, İbn-i Rüşd ve felsefesinin serüvenini anlatan bir eser. Okuyacak olanları ve İbn-i Rüşd sevenleri hiç sıkmadan kaleme alınmış harika bir eser. Ben Kısacık bir arka kapak metni yazacağım ve künyesini vereceğim. Değerlendirme de ilgi duyanlara artık…

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

İbn Rüşd, tabiat felsefesinden psikolojiye, bilgi ve varlık felsefesinden din felsefesine kadar her alandaki farklı yaklaşım ve özgün görüşleriyle, Aristo’nun yalnızca sadık bir izleyicisi ve yorumcusu olmadığını ortaya koyan bir filozof, teori ile pratiği bir arada yürüten iyi bir hukukçu ve tabiptir.

Allah-kainat-insan ilişkileri bağlamında değerlendirdiği “insan” ve “din” gerçeğini düşünce sisteminin merkezine koyan bu seçkin filozof, beşeri bilginin imkanı, kaynağı, değeri ve sınırını kendine özgü bir yorumla ortaya koymuştur. Onun özellikle din-felsefe ilişkileri konusundaki gerçekçi yaklaşımı, sadece İslam dünyasında değil Batı’da da önemli tartışmalara kaynaklık etmiştir.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

İbn-i Rüşd Felsefesi.

Hüseyin Sarı oğlu.

Klasik Yayınları.

Birinci baskı – 2003/Son baskı – 2020.

319 sayfa.

Bol okumalı ve sağlıklı ömürler dilerim!

Bülent DEMİREL

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.