Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız?
Herkese Merhaba. İsmim Miraç Sinan Polat. İstanbul Ayvansaray Üniversitesi Tarih 3. Sınıf ve Psikoloji 1.sınıf öğrencisiyim. 21 yaşındayım. Tarih okumaktan büyük keyif alırım.
Yazmaya nasıl başladığınızdan ve ne kadar zamandır yazdığınızdan bahseder misiniz biraz?
Yazmaya başlama isteğim aslında Tarh bölümünü seçme isteğimle doğru orantıda gelişti.
Çünkü tarih açısından rol model olarak gördüğüm kişiler tarih açısından çok başarılıydılar. Bende hep bir tarihçi olursam ileride bir kitap yazacağımdan ve bu alanda elimden geldiğince ilerleme gösteremeye çalışacağımdan bahsederdim. Sanıyorum bu istek beni yazamaya yönlendirdi. Yazma serüvenim 4 seneden beri devam etmektedir.
Yayınladığınız kitap sayısı ve konuları nelerdir?
Yayınladığım kitap sayısı birdir. Birçok yazım revize edilerek yayınlanmayı bekliyor. Lakin öğrencilik ile birlikte maalesef zorlayıcı oluyor. Bu yüzden yazma konusunda yavaş ilerliyorum. Yayınladığım kitap konusu II. Abdülhamid Dönemidir.
Yazarken karşılaştığınız zorluklar oldu mu? Yazmak ve yayınlamak; sizin için hangisi daha zordu?
İlk önce söylemek istediğim şey yazarken kimseyle paylaşmayın. Çünkü yazarken bir kişi ile paylaşıldığında sizin yazmanıza engeller bulmaya çalışacaktır. Başaramayacaksınız izlemini size kabullendirmeye çalışır. Bu yüzden kimseyle paylaşmayın ben ilk kitabımda böyle yaptım. Kafam rahat bir şekilde Allah’ın yardımı ile ilk kitabımı çıkarmış oldum.
Ben daha çok yayınlatırken sorun yaşadım. Şunun farkına vardım yayıncılık sektörünün de ne yazık ki popülerliği ön plana aldığını ve asla yazılan kitabın içeriğine bakılmadığını gördüm. Bu söylediğim her yayın evi için değil tabi ki. Ancak çevrenizin geniş olması sizin büyük yayın evleri ile çalışmanızı daha da kolaylaştıracaktır. Ben ilk kitabımda çokça ret yedim. Lakin kafama koydum ve devamlı yeni yayın evleri aradım. Sonunda üç yayın evi aynı anda dönüş yaptı ve ben tercih yaparak ilk kitabımı yayınlatmış oldum.
Birde izninizle ekstra bir şey paylaşmak isterim. Kitabınızın yayınlanması her şeyi bittiği anlamına gelmez. Birileri çıkar sizin emeğinizi göz ardı ederek kitabınızı itibarsızlaştırmaya çalışır. Bunların da sizin moralinizi bozmasına izin vermeyin. Çünkü ben böyle yaptım ve yararını gördüm.
Yazılarınızda sizi besleyen kaynaklar nelerdir, ilham kaynağınız nelerdir; biraz bahseder misiniz?
İlham kaynağım araştırma hevesimden gelir. Tarihin benim için iş değil de zevk aldığım bir alan olması yeterlidir. Tabi ki de bunların hepsinin yanı sıra araştırmalarıma objektif bir yaklaşımla yaklaşmamda ilham kaynaklarımdan biridir.
Kitap okur musunuz? Bulunduğumuz dönemde yayınlanan kitaplarla ilgili düşünceleriniz nelerdir?
Okuduğum bölümler gereği fazlaca okuma yapıyorum. Yeni çıkan yazarların hepsini okumam mümkün olmamakla beraber okuduklarım gayet güzel ve başarıldıydılar. Sadece yayıncılık sektörü yeni yazarlara açık olsun.
Yazmanın sizin için ne ifade ettiğini öğrenebilir miyiz?
Yazmak benim için keyif verici bir dinlenme aracıdır. Okumayla birlikte kelime dağarcığımıza katkısı da vardır. Bunlar ile birlikte okuduğum kitapların üslubuma katkısını da görebildiğim bir aktivitedir.
İyi yazmak için bir formül var mıdır size göre?
Tabi ki var. Öncelikle yazılacak alan belli ise o alanda birçok okumalar ve araştırmalar yapılmalıdır. Yazılacak türün gerekliliklerine uygun planlamalar ile yazı metne dökülmelidir.
Eğer ki bir bilim ile ilgili kitap yazılacak ise yazacağımız konu hakkında bilimsel makaleler ile yazımızı güçlendirmeliyiz. Böylelikle zaten yazacağımız metin kaliteli ve donanımı yüksek bir metin olacaktır.
Yazmak isteyenlere önerileriniz nelerdir?
Temelini oluşturmak çok önemli. Temelini oluşturmadan metnin kahramanını belirlemeden başlamak yazmanızı bir süre sonra kesecektir. Birde tabi ki üslubunuz iyi değilse önce bu sorunu çözmeniz yazma aşamanızda sizlere fayda sağlayacaktır.
Buradan okurlarımıza mesajınız nedir, ne söylemek istersiniz?
Kesinlikle okumaktan vazgeçmesinler. Yazmak isteyenler varsa asla bırakmasınlar. Her zaman için yanınızda bir kitabınız bulunsun. Çünkü vakit bol okumalı geçerse anlamlı olacaktır.
Birde naçizane tek bir türde okumalar yapmayın. Elinizden geldiğince çeşitli okumalar yapın. Mesela roman-tarih-bilim kurgu ve diğer türlerin insanda uyandırdığı hissiyat oldukça farklıdır. Kitap okumanın boş zaman aktivitesi olmadığını bilin… Bu bilinç size okuma alışkanlığı kazandıracaktır.
Sevgi ve sağlıkla kalın…