Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

Kanunların Ruhu kitap tanıtımı

Kanunların Ruhu kitap tanıtımı
15 Aralık 2022 00:27
403
A+
A-

Kanunların Ruhu kitap tanıtımı

Bülent Demirel

İyi akşamlar arkadaşlar!

Bir kitap paylaşmak istiyorum ama hacminden dolayı okunup okunmayacağından emin değilim. Eseri kaleme alan zat bana göre bir filozof değil ama sıkı bir düşünce adamı olan; Montesquieu. Namını “İran Mektupları” adlı eserden alıyor. Benim paylaşacağım eser, “Kanunların Ruhu” Önden şunu belirtelim arkadaşlar. Bu Batılı filozof ve düşünce adamlarının mutabık kaldıkları tek konu var, o da demokrasiye yan çizmek. Tabii sebeplerini de sıralarlar. Önce esere kendi kaleme aldığı önsöz ile başlayayım. Sonra hemen kitabın girişinden kısa bir paragraf yazayım – ki bu paragrafı eleştirdim – netice olarak da künyesini vereyim.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Önsözden:
“Cehaletin hüküm sürdüğü bir çağda, insanlar en büyük kötülükleri yaparken dahi, herhangi bir şüphe duymazlar. Aydınlık bir çağda ise, insan en büyük iyilikleri yaparken dahi korku ile titrer. Eski suistimaller hissedilir, bunların düzeltildiği görülür. Fakat söz konusu düzeltmenin yeni suistimaller yarattığı da görülür. En kötüden endişe ediliyorsa, kötü olduğu gibi bırakılır. Daha iyisinin olabileceğinden şüphe duyuluyorsa, iyi olduğu gibi bırakılır. Parçalara, ancak bütün hakkında bir hükme varmak için bakılır. Bütün sonuçları görmek için, bütün nedenler araştırılır.”
Sayfa: XXXVI.

“En geniş anlamı ile kanunlar, nesnelerin doğasından kaynaklanan zorunlu ilişkilerdir ve bu anlamda tüm varlıkların kendi varlıkları vardır. Tanrı’nın kendi kanunları, maddi dünyanın kendi kanunları, insandan üstün ruhani varlıkların kendi kanunları, hayvanların kendi kanunları, insanın kendi kanunları.
Dünyada gördüğümüz bütün tesirlerin, kör talihin eseri olduğunu söyleyenler çok saçma bir şey söylemişleridir. Zira, akıllı varlıkları meydana getirmiş kör talihten daha büyük bir saçmalık olabilir mi?
Yaratan ve koruyan Tanrı’nın evrenle ilişkisi vardır: Yaratırken temel aldığı kanunlar, korurken temel aldığı kanunlarla aynıdır. Tanrı, bu kuralları tanır zira, bunları “O” yapmıştır.
Sayfa : 3
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Bu 3. sayfa da bazı ifadelere eleştirim var ama, şimdi buraya yazmayacağım.

Kanunların Ruhu.
Montesquieu.
İş Bankası Kültür Yayınları.
2017 – 2021 baskılar.
40 sayfa roma rakamlı + 948 sayfa.

Bol okumalı ve sağlık dolu ömürler dilerim!

Bülent Demirel

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.