Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
9°C

OTANTİK FİLOZOFİ

OTANTİK FİLOZOFİ – Zeki Coşkunsu

‘OTANTİK FİLOZOFİ

(gerçek-doğru-güvenilir-özgün felsefe)’:

dünyada paha biçilmez bir araç;

‘Otantik Düşünme-düşünebilme

(thought-délıbératıon- cogıtatıon -réflexıon)’

&

‘otantik bilme-bilmeye cüret

(sapere)’

fakültesi

(Yetisi)…!

Kendinizi de başkalarını da kandırmayınız!

Açık-net, yalın bir ifadeyle söylemeliyim. Kuşkusuz, “otantik filozofi(gerçek-doğru-güvenilir-özgün felsefe)” insanı maddi anlamda zengin etmez, ama ilgi duyan-meraklısına, izcisine, tutkuyla ona sarılanlara, “dünyada paha biçilmez bir araç” sunar; “otantik düşünme-düşünebilme(thought-délibération-cogitation-réflexion) & otantik bilme-bilmeye cüret(sapere aude) fakültesi (yetisi)”…!

Kadim gönül dostum Reşat Çamurlu der ki: “Felsefe’den ‘ekonomik beklenti’niz varsa eğer evet, felsefe ‘zaman kaybı’ndan başka bir şey değildir! Filozofların anlattıkları ‘hikâye’den şeylerse eğer evet, felsefe hikâyeden başka bir şey değildir! Felsefe ne ‘başlangıç’tır, ne de ‘sonuç’tu(r). Felsefenin tanımı bana göre, ‘akıntıya kürek çekmek’tir!”(1)

Nâm-ı diğer “otantik düşünme-düşünebilme & otantik bilme-bilmeye cüret(sapere aude) fakültesi üzerine olan bir yolu yürümek, o yolda gördüklerini tanımlamak, zamanı(kendi zamanını) uzatmak”tır, otantik filozofi… Doğası da, “entrinsik(içsel-özsel-asli)” özelliği gereği “asimptotik(sonuşmaz)”tir; “vâsıl olma-varma-ulaşma” hâli değil, “(o yolda) olma-oluş, proses(süreç-işlem)in kendisi”dir. Bu türden bir yolculuk aynı zamanda “zihnin var olanı asimptotik bir biçimde otantikçe algılama prosesi”dir de… Bu yolculuğun evet, “varılası somut bir son”u da yoktur; tüm etkinliğimiz “vâsıl olmak-varmak-ulaşmak” için değil, bu “yolda olmak” içindir. “Atraktörel(cazibeli-çekimsel)” oluşu da bundan; yolda olanı kendi(si)ne hep çeker, zira “çekim- cazibesi merkezi”dir “O”…!

“Otantik düşünme-düşünebilme” yetisi dedim de aklıma geldi. Zira “otantik düşünme”, -özü itibariyle- yaşamın her aşamasında “belleğin aktif tepkilerinin[bileşeni(kompozanı) değil] bileşkesi (vektörü)”dir! “Entite”nin(varolan soyut-somut tüm objelerin) tamamı, yani “gerçeklik(réalité)” de zaten “düşünme(thought) + “düşünme olmayan(nonthought)”dır. Sonuçta ortaya çıkan “ürün(output: çıktı)” otantik ilmî literatürde, “düşünce (considération-idée)” olarak isimlendirilir.

“Düşünmek, bir yıkıma hazırlanmaktır!” der, Rumen deneme yazarı ve tanınmış 20. yy. “retorik sentezci”si, filozof Emil Michel Cioran (1911-1995)… Der demesine de, ancak her “düşünme-düşünüş” değil, “otantik düşünme” yeni bir “yıkım”, ardından yeni bir “yaratım” getirir, hazırlar! Asıl olan ne “düşünmek”tir ne de “soru sormak”…Asıl olan “otantik düşünmek” ve “otantik soru sormak”tır.

“Belleğin aktif tepkilerinin[bileşeni(kompozanı) değil] bileşkesi(vektörü)” olan “otantik düşünme” şunlardır:

1) Entelektüel(Zihinsel),

2) Emosyonel(Duygusal),

3) Sensoriyel(Duyusal),

4) Müsküler-Somatik(Kassal+Fiziksel).

Tüm bunların hepsi de “çözümsüz-sonuşmaz bir sürecin yüklemi” olup birbirinden kopuk ayrı ayrı ele alın-ması durumunda, “fragmantasyon(parçalanma)” ve “kaos-konfüzyon(kargaşa-karmaşa-karışıklık-bilinç bula-nıklığı)” yaratır ki buna sebebiyet vermemek adına, “holistik(bütünsel)” yaklaşım sergilenmelidir.

Yine, zira “AKILLILIK”(*) ve tüm “MADDÎ SÜREÇ(PROCESS)LER”, aslında tek bir “orijin(köken)”e sahiptir ki o da, “HOLO-AKIŞ” ve/veya “HOLO-HARAKET”in kendisidir[ÜNİK-SİNGÜLER(BENZERSİZ-EŞSSİZ-BİRİCİK-TEKİL) YAPI]! Diğer bir söylemle bu, “EVRENSEL AKININ BÖLÜNEMEZ BÜTÜNLÜĞÜ”dür.

(*) [Akıllılık-Otantik Akıllı: “Akıllılık” → “Anlama”yı, “Anlama” ise,→ “Bilinçlilik(Şuurluluk)”u gerektirir. Bir diğer gösterimle evet, “Akıllı İnsan” = “Bilinçli(Şuurlu) Anlayan İnsan”dır. Zira “Otantik(Gerçek-Doğru-Güvenilir-Özgün) Akıllı’nın Tarifi: “Bijektif Akıl’a[=Enjektif (Güvenilir) Akıl+Sürjektif(Tam Örtmeyi Başaran) Akıl] sahip olma” demektir. Efektif Akıl: A1) 2. Dereceden Enjektif Akıl(2. dereceden Güvenilir Akıl): “Giren data spektrumunu(girdi-hammadde olarak verilerin tümü) ‘prinsipal(temel) bilgi küme kerneli’ne(anladıklarımız kümesine) bire-bir izdüşüren ve diğer ilgili Ker-küme’ler ile korelasyon(bağıntı) kuran(-kurabilen) akıl”dır. “Ker küme”, “ker gerçek”i; ya (a) “tamamen” veya (b) “kısmen” örtebilir. “Tam örtme” hâlinde G.G.’e “mümkün olabilirlik” kanalında maksimal(azami) kapasite ile yaklaşılmış olur(İlgili G.G.’in, bizzat kendisi olamadığına dikkat edelim)! A2) 1. Dereceden Enjektif Akıl(1.Dereceden Güvenilir Akıl): “Bire-bir kısmî örtmeyi başaran akıl”dır. A3) Sürjektif Akıl: “Tam örtmeyi başaran akıl”dır. Zaten “otantik akıllı’nın tarifi de -yineliyorum-; “bijektif akıl’a(=enjektif akıl+sürjektif akıl) sahip olma” demektir. A1, A2, A3, iki değerli (T/F) analizlerle, “projeksiyon (izdüşüm) operatörleri” olarak görevini yürütür. Otantik-Fonktörel Akıl: A4) Fonktör Akıl: “Rahatlıkla, hem bireysel bilgi kümeleri ve hem de ‘posibilite(olasılık) uzayı’nın iz düşüm eksenlerinden ‘maksimal(azami) olabilirlik’ eksenine iz düşürerek ve farklı semantik (anlambilimsel) sınıflar kullanarak çalışan akıl”dır. A4, “farklı semantik sınıfların katlı-T ve F’lerinin bir spektral dizisinde gerekli ve zorunlu olan korelasyonu (bağıntıyı) kurmak suretiyle, bahis konusu olan fenomen(görüngü; sıra dışı olay) veya beyanın aranılan T’sini, geçerlilik şart ve limitleri ile ortaya koyarak görevini yürüten bir spektral projektör(izdüşürücü)”dür.](2)

Son tahlilde, işte ben de bu yüzden demiştim: “Otantik filozofi(gerçek-doğru-güvenilir-özgün felsefe): Dünyada paha biçilmez bir araç; ‘otantik düşünme-düşünebilme’ & ‘otantik bilme-bilmeye cüret(sapere aude)’ fakültesi(yetisi)…!”; ve’s-Selâm…!

(1) Bkz. ÇAMUR, Reşat; 05.09.2022 tarihli, kendi “facebook” ana sayfasındaki paylaşım yazısı, (Erişim Tarihi: 05.09.2022).

(2) Bkz. ÖZENLİ, Sertaç; “İlmî Sohbetler”, ss.(R)38-41, Karakuşlar Yay., Adana, 1999 & COŞKUNSU, Zeki; “Gerçek-Gerçeğe Giden Yol(The Road to Real-Reality): Geçmişimiz-Bugünümüz & Geleceğimiz Non-Konvansiyonel Otantik İlmî Makâleler(I-II-III)”, c. I, ss. 110-113, Çizgikitabevi Yay., Konya, 2019.

[Zeki Coşkunsu](https://www.facebook.com/zeki.coskunsu?__cft__[0]=AZWusUR8AOrxA1AHT9McaJ9IRReWZByVcvTObsX2f09CxrH8CS3cbT3P-m0VE931YfW15s55AOW4hReUTVuSrkn6QPGgS0Vm-lj5nfx8lUKAJL60Jld32eFKaqM4UVVSfQM8_f638VraBU9q79Rlmbl9&__tn__=-]K-R)

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.