B.F. Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız?
Cemal DURMAZ, emekli askerim. İzmir’de yaşıyorum. Evli iki çocuk babasıyım. Son dört yılımı Vicdanların Adaleti-Ergamalı Romanımı yazmak, kurgusunu düzenlemekle geçirdim. Üç veya dört kitap olacak şekilde planladım. Dernek yönetimlerinde bulundum. Sokak hayvanlarını ve Kedileri çok severim. Elimden geldiğince onlara bakmaya çalışırım. İlkses gazetesinde üç yıldan fazladır köşe yazısı yazıyorum.
İDÜFED tarafından düzenlenen Uluslararası Başarı Ödüllerinde Yılın En Başarılı Polisiye Roman Yazarı Ödülüne layık görüldüm ve ayrı bir motivasyon kaynağı benim için.
B.F. Yazmaya nasıl başladığınızdan ve ne kadar zamandır yazdığınızdan bahseder misiniz biraz?
Elbette son dört yılda Vicdanların Adaleti Romanımı yazdım. İkincisi de bitti baskıya hazırlanıyor. Ama lise ve ortaokul yıllarında da hikâyeler ve şiirler yazıyordum.
B.F. Yayınladığınız kitap sayısı ve konuları nelerdir?
Bir romanım yayınlandı. İkincisi de umarım yılsonuna kadar yayınlanmış olacak. Her ikisi de adalet için infazı gerçekleştiren bir kahraman üzerine, Parası, malı mülkü ve mevkisi ile adaleti kendilerine doğru eğmeye çalışanlara karşı, halkın vicdanının adaletini sağlayan bir kahraman üzerine.
B.F. Yazarken karşılaştığınız zorluklar oldu mu? Yazmak ve yayınlamak; sizin için hangisi daha zordu?
Yazmak evet daha zor. Çok uğraş gerektiriyor. Özellikle gerçek hayat hikâyesi olmayıp kurgulardan oluşturduğunuzda durum daha da güç oluyor. Bu tamamen benim fikrim. Ama doğru bir yayınevi ile çalışmadığınızda dünyanız kararır, eseriniz değerini bulmayabilir, okura kolay ulaşması sağlanamaz.
B.F. Yazılarınızda sizi besleyen kaynaklar nelerdir, ilham kaynağınız nelerdir; biraz bahseder misiniz?
Ben romanımda ve romanlarımda ezilmiş, haksızlığa uğramış insanlar hakkında konular yer vermeyi seçtim. Bu durmalar da beni yazmaya itiyor.
B.F. Kitap okur musunuz? Bulunduğumuz dönemde yayınlanan kitaplarla ilgili düşünceleriniz nelerdir?
Çok kitap okurum, hatta köşe yazılarımda birçok yazar arkadaşımızın kitaplarının tanıtımını yaparak onlara katkıda bulunmaya çalışıyorum. Bu dönemde de iyi yazarların olduğunu düşünüyorum. Burada yeni yazarlar arasından ayırım yapmak istemiyorum ama yeni yazarlarımızın kitapları okunduğunda ne kadar iyi kalemler olduğunu sizlerde göreceksiniz, görüyorsunuzdur.
B.F. Yazmanın sizin için ne ifade ettiğini öğrenebilir miyiz?
Yazmak bence en büyük özgürlük. Yazmak düşüncelerinizi aktarmak ve onları sonsuza kadar kayıt altına almaktır.
B.F. İyi yazmak için bir formül var mıdır size göre?
En güzel formül, sadece yazmanız, kendinizi rahat huzurlu ve biraz kalabalıktan soyutlayıp yalnız kalabilirseniz işte en güzel yazıların o zaman çıkacağına inancım tamdır. Ama öncelikle yazma isteği oluşmalı ve harekete geçmelisiniz.
B.F. Yazmak isteyenlere önerileriniz nelerdir?
Önce karar verin, sonra yazmaya başlayın. Ama mutlaka bir şeyler yazın. Sonra ben yapamıyorum. Ben beğenmedim diyerek ara vereceksiniz. Bu arada kendinizi dinleyin ama asla yazmaktan vazgeçmeyin. Fırsat buldukça da yeni yazarlarımızın eserlerini mutlaka okumaya özen gösterin.
B.F. Buradan okurlarımıza mesajınız nedir, ne söylemek istersiniz?
Öncelikle romanım Vicdanların Adaleti -Ergamalı isimli romanımı okumalarını isteyeceğim. Parası malı mülkü mevkisi ile adaleti kendilerine göre işletenlere tokat gibi cevabın nasıl verildiğini, romanımda göreceklerdir. Mutlaka ama mutlaka roman hikâye ve şiir kitapları alarak okumalarını istiyorum. Mümkünse bu okudukları hakkında düşüncelerini bir yerlere not alsınlar. Okumak ve yazmak bence hayatın tam kendisi. Kendi hayatımıza buralardan yön verebiliriz. Kendimizi geliştirebiliriz. Hayatı, kendinizi ve kitapları sevin.
Ödüllü Yazar ve Şair Betül FIRAT
@paradoks.okur.yazar
@yazarvesair.betulfirat
@e.san.mel
Sayfanızda bana yer ayırdığınız için çok teşekkür ederim. Başarılar diliyorum. Umarım herkes okumayı alışkanlık edinir. Peşinden yazma eylemi gerçekleşeceği içinde çok güzel eserler ile buluşabileceğiz demektir. Saygılar sunuyorum.
İlginizden dolayı biz teşekkür ederiz. Kaleminiz daim olsun